Viata cu Butonul Rosu – Episodul 3
Articolele din seria “Viaţa cu Butonul Roşu” vă prezintă poveştile de viaţă ale persoanelor care folosesc kit-ul de urgenţă şi serviciile sociomedicale oferite de proiectul Butonul Roşu. În acest episod, vă aducem în atenţie situaţia Elenei V.
Doamna Elena V. are 78 de ani, trăieşte în Bucureşti, este văduvă din anul 1997 iar membrii familiei ei sunt plecaţi în afara ţării. În 2014, Elena a fost diagnosticată cu boala Parkinson, pe lângă care, femeia mai suferă şi de osteoporoză, dislipidemie, tulburare depresivă pe fond organic şi hipertensiune arterială. Elena V. urmează cu stricteţe tratamentul medicamentos care trebuie administrat din patru în patru ore, la ore fixe. Deşi are o viaţă care o încearcă cu greutăţi, Elena găseşte alinare în faptul că între două reprize de tratament, se simte mai bine timp de trei ore.
Elena V. ne-a mărturisit că, de când a fost diagnosticată cu boala Parkinson, a avut trei episoade în care a căzut în casă şi nu s-a mai putut ridica. Ultima oara, a rămas la pământ timp de 8 ore. De fiecare dată, salvarea ei a venit de la vecinii alertaţi prin bătăi în perete sau uşa. Ei au sunat la 112, iar echipajul de la SMURD împreună cu poliţia şi pompierii au fost nevoiţi să spargă uşa pentru a o ajuta să se ridice.
Din fericire, cumnatul doamnei Elena, stabilit în Statele Unite ale Americii, a aflat despre proiectul Butonul Roşu. El a ajutat-o, de la mii de kilometri depărtare, să se înscrie în proiect şi să primească brăţară cu buton de panică, telefonul mobil conectat cu brăţara şi serviciile sociomedicale gratuite pe care le oferă proiectul.
Acum, doamna Elena ne mărturiseşte că, deşi îi este greu în continuare, stă mai liniştită pentru faptul că poate anunţa imediat când se simte rău şi echipa Butonul Roşu va interveni pentru a o ajuta, la orice oră. Mai mult, dânsa a lăsat o cheie de la locuinţă la administratorul blocului, pe care dispecerul Butonul Roşu îl poate alerta dacă Elena are probleme.
Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.