Viata cu Butonul Rosu – Episodul 2
Seria de articole “Viaţa cu Butonul Roşu” surprinde frânturi din vieţile beneficiarilor programului Butonul Roşu şi prezintă impactul pe care acesta îl are asupra lor.
În Episodul 1 aţi aflat povestea doamnei N. Lucia, din Bucureşti. Astăzi, vă invităm să citiţi despre o doamnă curajoasă din Buzău, care a are o viaţă cu multe provocări: Eliza G.
Eliza G. are 82 de ani şi locuieşte împreună cu fiul ei şi cu o pisică drăgăstoasă. De şapte ani nu a mai ieşit din casă pentru că are probleme locomotorii din cauza cărora merge doar cu un cadru şi nu poate să coboare şi să urce scările blocului fără lift.
Problemele ei de sănătate au apărut pe fondul locului de muncă pe care l-a avut. Dânsa a fost cântaragiu la Moara 11 iunie. “Ambalam făină în saci de 80 Kg. Îi umpleam şi îl puneam pe cântar. Cam 300 de saci pe zi cântăream”, şi-a amintit Eliza.
A încercat de curând să depună un dosar pentru încadrarea într-un grad de handicap, însă a fost respins. “Ca să fac mâncare mă târăsc în bucătărie, îmi iau tot ce trebuie din frigider, mă aşez pe scaun şi aşa stau până termin ce am de făcut. Singură nu mă mai pot descurca. A căutat băiatul meu o femeie (n.red.: care să o ajute în casă) şi fără 700 lei nu găseşte. Medicamentele mă costă peste 100 de lei pe lună. Am noroc că băiatul plăteşte întreţinerea… Acum eu mă simt vinovată că din cauza mea băiatul meu nu a plecat în afară să îşi facă şi el un rost. Dar mi-a spus <>”, a declarat Eliza G. .
“Sunt văduvă de 5 ani şi nu mă mai vizitează nimeni în afară de fetele de la Crucea Alb Galbenă Buzău şi băiatul meu. Fetele vin, se interesează de mine, îmi fac analizele, îmi măsoară tensiunea. Am faze când mă ia ameţeala şi nu mai ştiu de mine…am avut un atac cerebral. O dată eram în bucătărie, a început să se învârtă imaginea, s-a întunecat totul şi am căzut. Eram cu capul pe prag şi cu corpul în bucătărie. Nu aveam atunci Butonul Roşu…M-am trezit că trăgea băiatul de mine să mă ridice. După căzătură am început să am dureri care nu mă lăsau să dorm şi rămâneam fără aer”, a continuat doamnă G.
Brăţara cu Butonul Roşu, telefonul mobil, serviciile de teleasistenţă şi îngrijiri la domiciliu oferite de echipa Butonul Roşu sunt un ajutor imens pentru Eliza: “am apăsat pe buton când eram singură, o dată. Mi-a fost foarte rău. Am vorbit cu doamna Ştefania (dispecer) şi a venit la mine doamna Mariana (asistenta medicală din Buzău). Au chemat ambulanţa. Pe urmă m-au sunat chiar şi de la Bucureşti, ca să vadă cum mă simt…Au fost foarte săritori! Jos pălăria!”
De fiecare dată când primeşte vizite de la colegele de la Crucea Alb Galbenă Buzău, doamnă G. se bucură că Mariana (asistenta medicală) “are mâna uşoară” când o ajută cu analizele şi că există o echipă inimoasă la care poate apela la orice oră: “aşa oameni, mai rar!”.
Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.