Serviciile de ingrijire la domiciliu au nevoie de finantare de la bugetul de stat
In luna noiembrie 2015, in cadrul proiectului ”Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania”, reprezentantii Asociatiei Four Change au sustinut intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Valcea. Prin realizarea acestor intrevederi s-a urmarit cresterea nivelului de constientizare privind necesitatea de a dezvolta servicii sociale, in special ingrijirea la domiciliu pentru batrani si persoane adulte aflate in situatii de incapacitatea fizica.
Intalnirile au fost organizate cu edili locali si reprezentanti ai directiilor de asistenta sociala din orasele Rm. Valcea si Babeni, precum si din comuna Daesti. Astfel, au fost puse in discutie provocarile sistemului de asistenta sociala la nivel local, printre care mentionam: resurse umane reduse in raport cu nevoile comunitatii; nevoia de informare si instruire pentru personalul implicat in asistenta sociala; disproportia dintre numarul mare al beneficiarilor de venit minim garantat si numarul persoanelor in nevoie beneficiare de servicii sociale; necesitatea de revizuire a normelor de acordare a venitului minim garantat.
In urma dezbaterilor a reiesit importanta mentinerii varstnicilor in mediul lor obisnuit de viata, ca alternativa la plasarea in centre. Ingrijirea la domiciliu reprezinta un ajutor oferit acasa, in familie, acelor persoane aflate in nevoie. Scopul acestui model de ingrijire este acela de a face posibil ca cei asistati sa beneficieze de ingrijire demna, adecvata si corespunzatoare nevoilor individuale, in mediul care le este familiar. Totodata, crearea unui astfel de serviciu atrage dupa sine avantaje pentru comunitate: bunastare sociala si materiala crescuta pentru varstnici si familiile lor, infiintarea de noi locuri de munca pentru asistenti sociali/medicali si/sau ingrijitori.
Reprezentantii Asociatiei Four Change au adus la cunostinta partenerilor de conversatie, faptul ca in ultimii 15 ani, ingrijirea la domiciliu si-a gasit locul in cadrul serviciilor sociale oferite persoanelor varstnice cu/fara handicap in Romania. ONG-urile in parteneriat cu autoritatile locale au transformat zeci de comunitati din centrul si estul tarii, oferind astfel sprijin pentru batrani singuri sau familii in nevoie. Asociatia Caritas Alba Iulia este una dintre organizatiile care ofera acest tip de servicii de ingrijire la domiciliu si care prin intermediul parteneriatului organizatie guvernamentala-autoritate locala, ofera cel mai des intalnit model de buna practica in furnizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu.
Autoritatile locale si-au manifestat interesul privind oportunitatile de dezvoltare a serviciilor sociale adresate varstnicilor din judetul Valcea, mentionand totodata nevoia de informatii legate de costuri, legislatie, procedura de achizitii publice, cazuri de buna practica, etape ce trebuie parcurse in vederea dezvoltarii unui astfel de serviciu. Toate acestea sunt subiecte ce urmeaza a fi detaliate in cadrul unei intalniri care va fi organizata in orasul Rm. Valcea, intre reprezentanti ai primariilor din Harghita si Covasna si autoritatile locale din judetul Valcea, in decursul lunii ianuarie 2016.
Una dintre provocarile crearii unui astfel de serviciu ar putea fi legata de faptul ca, in prezent, la nivelul multor comunitati, fondurile sunt insuficiente. „Ne lipsesc banii si acum prioritara este partea de infrastructura. Fondurile sunt insuficiente, iar noi nu suntem constienti de importanta acestui tip de serviciu.”(Secretar Oras Babeni)
Etape ulterioare ale proiectului, presupun de asemenea, o sesiune de training si o vizita de studiu in judetele Harghita si Covasna, avand in vedere ca in zona 100% din comune ofera acest tip de servicii sociale. Astfel, vor fi facute cunoscute modele de bune practici si exemple de succes obtinute in regiunea Centru in contractarea serviciilor sociale si infiintarea de servicii de ingrijiri la domiciliu.
***
Proiectul ”Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.