Servicii sociale vs. infrastructura, dilema autoritatilor din mediul rural
Comuna Chiliile se afla la 49 de km de Buzau, la capatul unui drum de pamant de peste 15 km. Cele 500 de suflete ale comunei sunt raspandite in sapte sate rasfirate in Masivul Ivanetu din Muntii Buzaului. Mai mult de jumatate din populatia comunei a implinit varsta de 65 de ani. Primavara cand apele se revarsa comuna ramane izolata. Primaria Chiliile a fost printre putinele administratii publice din Buzau acreditate ca furnizor de servicii sociale. In anul 2015 au intentionat sa re-acrediteze serviciile insa mesajul primit de la Ministerul Muncii a fost, ca si in cazul altor Primarii care detin compartimente de servicii sociale, ca nu este necesar sa fie acreditati ca furnizori. In acest moment activitatea compartimentului de asistenta sociala este alocata gestionarii dosarelor de prestatii sociale. Pe termen lung Primaria si-ar dori realizarea unui serviciu pentru varstnici dar nu are resursele pentru realizarea sau externalizarea acestui serviciu. O posibila solutie o reprezinta fondurile europene dar co-finantarea de peste 10% nu poate fi acoperita din bugetul Primariei, si acela sub dimensionat la nevoile comunei.
Situatia din comuna Chiliile este similara cu a tuturor comunelor de pe Valea Buzaului care se confrunta cu probleme similare: infrastructura slab dezvoltata, lipsa locurilor de munca si populatie imbatranita. Niciuna din aceste probleme nu se pot rezolva atunci cand “bugetul nu ajunge decat de salarii” , este de parare un angajat al Primaria Canesti. Atunci cand exista resurse, prioritatea o reprezinta drumurile, canalizarea, apa potabila.
In satele Romaniei, din ce in ce mai imbatranite, varstnicii raman in grija familiei sau a rudelor. La nivel declarativ autoritatile locale sunt interesate de dezvoltarea serviciilor sociale, insa realitatea din mediul rural arata scaderea numarului de furnizori publici de servicii sociale si concentrarea activitatii autoritatii publice exclusiv pe furnizarea de ajutoare finaniciare persoanelor vulnerabile. La 5 ani de la reforma asistentei sociale din Romania interesul scazut al decidentului politic la nivel local corelat cu lipsa furnizorilor privati de servicii sociale in mediul rural- asociatii si fundatii, lasa in continuare zeci de mii de persoane lipsite de servicii care sa ii ajute sa depaseasca situatia de vulnerbilitate.
*Proiectul ”Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.