Servicii de ingrijire la domiciliu – o necesitate iminenta
In perioada septembrie 2015, in cadrul proiectului ”Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania”, reprezentantii Asociatiei Four Change au sustinut intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Buzau. Acestea au avut ca scop prezentarea proiectului si cresterea nivelului de constientizare privind necesitatea de a dezvolta servicii sociale, cu precadere ingrijirea la domiciliu pentru batrani si persoane adulte aflate in situatii de incapacitatea fizica.
Intalnirile au fost organizate cu edilii locali si reprezentanti ai directiilor de asistenta sociala din orasele Pogoanele si Rm Sarat, precum si din comuna Unguriu. In cadrul intalnirilor au fost discutate provocarile sistemului de asistenta sociala la nivel local, printre care pot fi mentionate: disproportia dintre numarul mare al persoanelor beneficiare de Venit Minim Garantat (VMG) si numarul persoanelor in nevoie beneficiare de servicii sociale, necesitatea de revizuire a normelor de acordare a venitului minim garantat si nevoia de informare si instruire pentru personalul implicat in asistenta sociala.
Dezbaterile au aratat interesul real al autoritatilor locale fata de dezvoltarea serviciilor pentru varstnici, fie ca vorbim despre servicii rezidentiale sau servicii la domiciliu. Viceprimarul orasului Rm Sarat, dl. Sorin Carjan, ne-a declarat ca principalul motiv pentru care si-ar dori sa faca acest serviciu functional este ajutorarea celor in nevoie.
Necesitatea de a se facilita schimbul de informatii intre autoritati locale care deja furnizeaza ingrijire la domiciliu si autoritati care sunt interesate de dezvoltarea unor astfel de servicii, este evidenta. Etapele ce trebuie parcurse in acest sens, precum si ce presupune parteneriatul public-privat sunt subiecte ce urmeaza a fi detaliate in cadrul intalnirii care va fi organizata pentru autoritatile locale in Buzau, in data de 6 octombrie 2015.
S-au prezentat etapele ulterioare ale proiectului, care presupun: o intalnire cu reprezentantii primariilor din Harghita, o sesiune de training in decembrie 2015 si o vizita de studiu in judetele Harghita si Covasna in martie 2016, avand in vedere ca acolo 100% din comune ofera acest tip de servicii sociale. Astfel, vor fi facute cunoscute modele de bune practici si exemple de succes obtinute in regiunea Centru in contractarea serviciilor sociale si infiintarea de servicii de ingrijiri la domiciliu.
***
Proiectul ”Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.