Seminar SA DAM SPERANTA VIITORULUI-Acces pentru servicii de ingrijire pentru toti varstnicii
Marti, 6 octombrie 2015, la Consiliul Judetean Buzau, a avut loc seminarul SA DAM SPERANTA VIITORULUI-Acces pentru servicii de ingrijire pentru toti varstnicii.
Asociatia Four Change si Asociatia Caritas Alba Iulia-Asistenta Medicala si Sociala au organizat evenimentul cu scopul de a aduce impreuna specialisti in servicii sociale care sa discute despre principalele oportunitati privind dezvoltarea serviciilor sociale adresate varstnicilor din judetul Buzau, cu precadere cresterea accesului acestorala servicii de ingrijiri la domiciliu.
La seminar au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor publice locale din judetul Buzau, reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale si alti experti interesati de serviciile sociale adresate varstnicilor.
Evenimentul a inceput cu interventia dnei Mirela Oprea, Director Executiv DJAPL-Consiliul Judetean Buzau care a subliniat rolul autoritatilor publice in sustinerea proiectelor adresate varstnicilor.
„La nivelul Consiliului Judetean, am incercat sa fructificam orice oportunitati de dezvoltare a serviciilor de asistenta sociala (centre zi, centre pentru persoane varstnice). Avem imobile carora le-am putea da o astfel de destinatie, insa nu intotdeauna se incadreaza pe criteriile impuse de programele regionale.”
A urmat interventia dnei Diana Secal-Expert Servicii Sociale, care a pus in discutie subiectul ingrijirii la domiciliu pentru varstnicii din Romania, punctand asupra oportunitatilor si provocarilor. Scopul ingrijirii la domiciliu este acela ca varstnicii sa beneficieze de ingrijire demna, adecvata si corespunzatoare nevoilor individuale, direct in mediul lor familiar.
Participantilor le-au fost prezentate beneficiile esentiale ale ingrijirii la domiciliu, cum ar fi: furnizarea de asistenta medicala si sociala certificata, cresterea sperantei de viata a beneficiarilor, pastrarea calitatii vietii, prevenirea rupturii in cadrul familiilor beneficiarilor, reducerea numarului de zile de spitalizare a persoanelor varstnice dependente, minimizarea riscurilor de aparitie a infectiilor intraspitalicesti, monitorizarea evolutiei pacientilor, prin intermediul furnizorilor de ingrijire, cresterea sentimentului de securitate al pacientilor, cresterea implicarii autoritatilor locale in viata varstnicilor (si implicit a comunitatii), constientizarea la nivelul comunitatii cu privire la importanta evitarii institutionalizarii persoanelor in varsta.
Mai mult, expertii prezenti la eveniment au prezentat cazuri de buna practica privind asigurarea serviciilor de calitate adresate varstnicilor si modele de succes in ceea ce priveste parteneriatul public-privat.
In cadrul seminarului a fost vizionat filmul de prezentare privind serviciile de ingrijire sociala la domiciliu, care a aratat cum functioneaza la nivelul judetului Harghita, acest tip de servicii si impactul pozitiv pe care l-a avut la nivelul comunitatilor si al autoritatilor publice locale.
In continuare, reprezentantul Asociatiei Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala, dl. Fodor-Vanyó Csaba, a impartasit celor prezenti, informatii privind bune practici si lectii invatate pe parcursul celor 18 de ani de experienta in acordarea serviciilor socio-medicale la domiciliu.
Expunerile s-au incheiat cu interventia doamnei Badiu Iliana, inspector pe probleme sociale, reprezentant al Primariei Breţcu, Covasna. Dansa a povestit cu ce situatii se confruntau la nivelul comunitatii, inainte de a se incheia parteneriatul cu Asociatia Caritas Alba Iulia. Astfel, incepand cu 2007 situatia centrelor de zi, numarul redus de asistenti sociali la nivel de comuna sau situatia varstnicilor nu mai constituie probleme. A mentionat, de asemenea, ca lunar, asistentii sociali angajati de catre CARITAS, intocmesc un raport privind activitatile prestate si cheltuielile aferente. O alta idee pe care a punctat-o a fost aceea ca asistentii sociali sunt angajati de Asociatia CARITAS chiar de la nivelul comunelor unde isi desfasoara activitatea.
„CARITAS a venit la noi. Am inceput cu un asistent social si unul medical. Autoritatea locala a sustinut aceasta activitate. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Daca cei de la CARITAS m-ar parasi, as pleca si eu.”
In partea a doua a intalnirii, s-a discutat despre entitatile care pot furniza servicii de ingrijire la domiciliu si cat este de importanta colaborarea dintr ONG-uri si autoritatile locale, acest tip de parteneriat fiind cel mai des intalnit model de buna practica in furnizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu pentru varstnici, in judetele din centrul si estul Romaniei.
*****
Evenimentul este organizat in cadrul Proiectului „Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania, implementat de catre Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala, in parteneriat cu Asociatia Four Change.
Scopul proiectului este cresterea accesului la servicii sociale in 7 judetedin centrul, sudul si sud-estul Romaniei in vederea imbunatatirii calitatii vietii pentru persoanele varstnice si/sau persoane dependente.
Proiectul este finantat pringranturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.