Primul bilant al sistemului unic de teleasistenta al proiectului “Butonul Rosu – Servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta”
Miercuri, 5 octombrie 2016, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, s-a intalnit cu ambasadorul Belgiei in Romania, Thomas Baekelandt, care a participat la Seminarul regional „Butonul Rosu – Inovatie si tehnologie in sistemul de ingrijiri la domiciliu”, organizat de Crucea Alb-Galbena cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau . Autoritatea locala buzoiana sustine proiectul de monitorizare prin teleasistenta dezvoltat de Fundatia Crucea Alb-Galbena Romania prin filialele din Bucuresti, Buzau, Ilfov si Constanta, in parteneriat cu Asociatia Four Change, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Proiectul a fost demarat in Bucuresti, la sfarsitul anului 2014 si a fost extins in cele trei judete, la inceputul acestui an.
Alaturi de ambasadorul Regatului Belgiei -Thomas Baekelandt care s-a aflat la Buzau impreuna cu sotia – Ilse Baekelandt-Luyten, de presedintele Consiliului Judetean Buzau – Petre Emanoil Neagu , de directorii Crucii Alb-Galbene Buzau, Constanta si Ilfov, de reprezentantii Four Change si de prof. Adriana Pietrareanu care a fost, practic, de-a lungul a peste 20 de ani liantul intre Buzau si Fladra de Est si a contribuit la infratirea Buzaului cu Oudenarde, la seminar au participat reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Buzau (primari, viceprimari, membri ai consiliilor locale, asistenti sociali), ai unor organizatii neguvernamentale si experti interesati de serviciile sociale adresate varstnicilor.
Proiectul Butonul Rosu – Servicii integrate de ingrijiri socio-medicale la domiciliu monitorizate prin teleasistenta are ca scop dezvoltarea abordarilor inovative in sectorul serviciilor sociale, in vederea imbunatatirii starii de sanatate si cresterii sperantei de viata pentru varstnicii din Romania. Beneficiarii sunt varstnici, in special cu probleme materiale si de sanatate, inclusi in proiect in urma unei evaluari socio-medicale
Judetul Buzau face parte din acest proiect-pilot ce presupune implementarea sistemului inovativ de teleasistenta, destinat persoanelor varstnice aflate in stare de dependenta si mai ales cu posibilitati materiale reduse, in care au fost deja incluse 25 de persoane , urmand ca anul viitor sa beneficieze de acest serviciu inca 25 de persoane varstnice care locuiesc singure, nu au familii care sa le poata ajuta si nici nu se pot deplasa pentru a primi asistenta medicala atunci cand au nevoie. „ In ciuda beneficiilor, programul Butonul Rosu a inregistrat si unele probleme la inceputul implementarii, in special din cauza tehnologiei folosite, cu care persoanele varstnice nu sunt obisnuite, asa ca abia de acum incolo isi va arata eficienta “, a precizat Cristina Vasile , directorul Crucii Alb-Galbene (CAG) Buzau .
Acelasi aspect a fost sesizat si de ambasadorul Belgiei la Bucuresti, cu ocazia participarii seminarului organizat la Buzau, in deschiderea caruia s-a declarat onorat si si-a exprimat speranta ca sistemul electronic de teleasistenta va deveni tot mai accesibil si mai apreciat. „Este o onoare pentru mine sa deschid acest seminar despre proiectul care in limba romana se numeste Butonul Rosu, care este o solutie simpla, prin care cu ajutorul tehnologiei, oamenii aflati in nevoie pot avea o viata mai buna. Aceasta solutie tehnica permite celor care ingrijesc batranii sa fie mai eficienti. Veti vedea ca in ciuda unor reticente ale beneficiarilor, acest sistem, introducerea acestei noi tehnologii, va fi posibila si la nivelul lor, si cand vor vedea beneficiile nu se vor mai teme de tehnologie si de lururile noi “, a spus ambasadorul Baekelandt.
Reprezentantii Four Change au mentionat ca de 2 ani de cand actioneaza in Romania au sustinut dezvoltarea comunitara a satelor si comunelor dezavantajate, prin crearea de grupuri de initiativa locale si mobilizarea cetatenilor pentru a solutiona problemele locale, iar in calitate de membru fondator al Retelei SenioriNet a contribuit la imbunatatirea serviciilor de ingrijire la domiciliu dedicate persoanei varstnice
Multumind pentru „ prietenia si sprijinul” acordat Buzaului, de-a lungul timpului, de Guvernul si Parlamentul provinciei Flandra de Est presedintele Consiliului Judetean Buzau a declarat ca este „ incantat sa reafirm ca, asa cum bine se stie, intre Buzau si Belgia a existat si continua sa existe o excelenta relatie de colaborare pe domeniul sanatatii si asistentei sociale. Tocmai de aceea am apreciat, astazi, prezenta Excelentei sale Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei la Bucuresti, la Seminarul regional « Butonul Rosu – Inovatie si tehnologie in sistemul de ingrijiri la domiciliu» . Proiectul este unul generos, de aceea cred ca este important sa nu ramana la stadiul de pilot ci sa se permanentizeze si sa se extinda, iar noi, autoritatile locale sa ne implicam si sa-l continuam, pentru a putea ajuta cat mai multi bunici aflati in dificultate sa aiba o batranete decenta. De aceea, Consiliul Judetean Buzau sustine acest proiect si va continua colaborarea cu Crucea Alb Galbena care face lucruri bune in domeniul asistentei medico-sociale la domiciliu in judetul nostru “, a declarat in presedintele CJ Buzau, Petre Emanoil Neagu .
Tot astazi, cu ambasadorul Belgiei la Bucuresti s-a discutat si despre noul sediu al Crucii Alb-Galbene Buzau, despre care, Cristina Vasile a spus ca spera sa fie dat in folosinta chiar in aceasta toamna, in ciuda faptului ca vremea a inceput sa se raceasca
In plus, presedintele CJ Buzau a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, ca va fi incheiat un nou protocol de colaborare cu provincia Flandra Orientala , pentru 3 ani, la inceputul anului viitor. „ Flandra Orientala a reprezentat, dupa 1990, unul dintre cei mai statornici si mai buni prieteni ai Buzaului, ajutandu-ne foarte mult in domeniul sanatatii si asistentei medico-sociale. Datorita Guvernului si Parlamentului Flandrei de Est, in Spitalul Judetean de Urgenta , dar si in alte spitale din judetul Buzau au fost facute investititii de peste 1 milion de euro, iar Crucea Alb-Galbena a fost infiintata la Buzau printre primele din tara, tot datorita lor. Mai mult, nu numai ca au ajutat sa se infiinteze acest serviciu de ingrijiri medico-sociale la domiciliu, in judetul nostru, intr-o perioada in care noi nici nu stiam ca exista asa-ceva, ci au si sustinut, financiar, infiintarea si dezvoltarea serviciilor de ingrijire medico-sociala la domiciliu, la inceput integral, iar in ultimul timp, mai putin, lasandu-ne sa ne obisnuim si noi cu aceasta responsabilitate, pe care orice comunitate locala trebuie sa si-o asume fata de persoanele aflate in difcultate. Vom continua sa avem o relatie stransa cu prietenii nostri belgieni, asa ca in ianuarie 2017 vom semna un nou protocol de colaborare, pentru inca 3 ani “, a explicat Petre Emanoil Neagu .
Butonul Rosu este un un serviciu de teleasistenta complementar celui de urgenta, special conceput pentru varstnicii care sufera de diferite probleme de sanatate (anxietate, boli, accidente vasculare cerebrale, etc). Inscrierea in programul de teleasistenta prin Proiectul Butonul Rosu presupune constituirea unui dosar electronic medico-social, cu date relevante despre starea de sanatate a pacientului si contactele pentru cazuri de urgenta, astfel incat sa se scurteze timpul de interventie, prin cunoasterea cazului si furnizarea informatiilor utile echipajului de ambulanta care intervine
Serviciul le ofera batranilor posibilitatea de a-si pastra independenta si de a cere si primi ajutor de urgenta atunci cand este nevoie. De acest serviciu beneficiaza in prezent peste 200 de persoane de varsta a treia din Bucuresti si judetele Ilfov, Buzau si Constanta , in special persoane singure si cu stare materiala precara. Varstnici pot semanala astfel o situatie medicala urgenta prin intermediul unei bratati siliconate, dotata cu buton rosu de panica. Bratara creata din silicon medical este rezistenta la apa si este conectata wireless la un telefon cu taste mari, conectat la o retea de telefonie fixa sau mobila. Semnalul este transmis automat catre un Dispecerat (Call Center) , iar un dispecer va procesa informatiile primite prin intermediul dispozitivului mobil. In functie de complexitatea si gravitatea situatiei semnalate, dispecerul va initia un protocol medical ce va indica actiunile ce trebuie intreprinse (automedicatie, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru ambulanta etc.).
In cadrul seminarului organizat la Buzau s-a pus accent in general, pe ingrijirile medico-sociale la domiciliu , care ar trebui sa se extinda in toate comunitatile, pentru ca asa cum a spus si Cristina Vasile „acolo sunt resursele, in special umane, dar si financiare, pentru ca se deschid noi linii de finantare europeana pentru comunitatile locale rurale, iar prin dezvoltarea unor astfel de servicii vor fi ajutati atat batranii singuri si neajutorati, cat si tinerii din comunitate, care in acest fel vor avea un loc de munca si for fi utili comunitatii “.
In timp ce participantii la seminar au analizat caile si mijloacele de a ajuta cat mai multe persoane varstnice sa beneficieze de ingrijire la domiciliu si sa aiba o batranete decenta, Ilse Baekelandt-Luyten , sotia ambasadorului belgian, a avut posibilitatea sa vada „ pe viu ” cum sunt ingrijite aceste persoane, fiind condusa la doua dintre cazurile pe care Crucea Alb-Galbena le are in ingrijire. Aceasta s-a declarat placut surprinsa de ceea ce a vazut si si-a exprimat speranta ca tot mai multe persoane vor putea beneficia de astfel de servicii, inclusiv in mediul rural
Potrivit Eurostat, Romania ocupa locul trei in UE din punct de vedere al populatiei de 80 de ani si mai mult, iar speranta de viata pentru populatia varstnica este printre cele mai scazute din Europa , cu 7,6 ani mai mica decat media europeana, doar Bulgaria aflandu-se in urma noastra, cu o medie de 7 ani.
Numarul mare de varstnici cu posibilitati materiale reduse si fara apartinatori, cu o stare de sanatate precara, dar si lipsa serviciilor complementare pentru varstnici dupa finalizarea celor 90 zile suportate de CNAS , precum si accesul limitat la servicii medicale si sociale pentru varstnicii din mediul rural sunt elemente pe care autoritatile locale trebuie sa le aiba in vedere si la care vor fi nevoite sa gaseasca solutii.
In aceste conditii, dezvoltarea unui sistem de ingrijiri socio-medicale este de dorit, mai ales in mediul rural intrucat, pe de o parte, batranii nu sunt luati din mediul lor, de care sunt legati afectiv, iar pe de alta parte, internarea lor in asezaminte medico-sociale este imposibila din cauza numarului redus al acestora si nu este de neglijat nici faptul ca ingrijirea lor la domiciliu este mai putin costisitoare decat intr-un spital sau intr-un camin de batrani.
sursa articol: sanatateabuzoiana.ro