O noua intalnire cu beneficiarii SANSA, in Bucuresti
Vineri, 2 octombrie 2015, in incinta Complexului de Servicii Sociale ,,Floare Roşie” (DGASPC), reprezentantii Asociatiei Four Change au organizat o intalnire cu o parte din beneficiarii proiectului SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate POSDRU/165/6.2/S/142962.
Intalnirea a avut ca scop sa ofere informatii despre lansarea concursului cu premii Comunitatea se schimba prin tine, ce vizeaza premierea celor mai bune proiecte comunitare care contribuie la: dezvoltarea comunitatilor din care provin persoanele vulnerabile implicate in proiect, cresterea sustenabilitatii economice si sociale in cele 3 regiuni de dezvoltare ale proiectului si cresterea implicarii civice in comunitatile in care se vor implementa proiecte.
Participantii au fost incantati sa afle ca in cadrul concursului pot depune propunere de proiect oricare dintre beneficiarii din grupul țintă al proiectului SANSA si anume: familii cu peste 2 copii; familii monoparentale; femei; persoane cu dizabilităţi; persoane de etnie roma; tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului.
Cei prezenti au primit informatii asupra pasilor privind elaborarea propunerii de proiect si in acelasi timp, li s-a comunicat valoarea totală a premiului ce face obiectul concursului. Astfel, fiecare proiect castigator va fi premiat cu suma de 5000 RON, din care 704 RON impozit pe profit si respectiv 4296 RON net.
Premiile vor fi acordate primilor 10 participanți ale căror Proiecte vor întruni cel mai mare punctaj la nivelul fiecarei regiuni (30 premii in total), astfel: 10 premii in Regiunea Bucuresti Ilfov, 10 premii in Regiunea Sud Est si 10 premii in Regiunea Nord Est.
Participantii la intalnire au primit materiale ce cuprind informatii privind Criteriile de eligibilitate ale activitatilor propuse in proiecte, precum si fisele de proiect. Au fost incantati sa descopere ce anume trebuie sa cuprinda fisele de proiect: comunitatea unde se va implementa proiectul, problema identificata, activitati propuse, beneficiari, caracter inovativ, persoane responsabile si costuri.
Totodata au fost informati, ca pentru a participa la concurs este necesar sa depuna si un extras de cont valabil, cont in care se va vira premiul, in cazul in care fisa de proiect va fi desemnata castigatoare. Celor prezenti li s-a atras atentia ca este necesar sa completeze si sa depuna si o declaratie de angajament, care le-a fost inmanata, pentru ca documentatia sa fie completa.
Beneficiarilor li s-a adus, totodata, la cunostinta, data limita de depunere a aplicatiilor si maniera in care acestea se pot depune. Au fost totodata instiintati asupra datei de publicare a proiectelor castigatoare, mentionandu-se de catre organizatori ca exista si posibilitatea de a contesta rezultatele.
Am profitat de ocazie pentru a sta de vorba cu doua dintre beneficiarele proiectului SANSA
Folea Adriana are 42 de ani si este din Bucuresti. Are 5 copiii si, in prezent, lucreaza pentru o firma de curatenie. In cadrul proiectului SANSA a participat la un curs de lucrator comercial.
A aflat despre aceasta oportunitate de la DGASPC si si-a dorit sa profite de ocazie, in ciuda problemelor de sanatate pe care le-a avut si a responsabilitatilor fata de familia numeroasa, in care unul dintre copii sufera de handicap.
Ne-a povestit cu entuziasm ca a fost o experienta nemaipomenita. „Trainerul a fost foarte bun, ne-a indrumat la fiecare pas. Cel mai mult mi-a placut practica. Am fost ucenica la Billa in Drumul Taberei. Acum stiu cum se aseaza marfa pentru a atrage cumparatorul si cat de importanta este valabilitatea produselor.”
In cadrul celor 350 de ore de formare, s-a insistat pe insusirea abilitatilor de comunicare cu clientii, de organizare a cadrului general de deschidere si inchidere a activitatii magazinului. Totodata s-a pus accent pe importanta procesului de vanzare si de incasare a contravalorii marfii, de prezentare a produselor si serviciilor si mai ales, de promovare a imaginii magazinului.
Doamna Folea ne-a impartasit si intentia de a participa la concurs cu o idee de proiect care sa acopere nevoia identificata in comunitate si anume lipsa amenajarii adecvate a parcului de la bloc.
Stoean Mariana Gabriela are 36 de ani si locuieste in Bucuresti. Este divortata si are un copil in varsta de 7 ani care sufera de autism.
Pana sa afle despre problemele lui, a lucrat ca si agent de paza in cadrul unui lant de farmacii. Ulterior, si-a insusit, pe langa rolul de mama, si pe cel de asistent personal pentru copil.
Ne-a marturisit, vizibil cuprinsa de emotie, ca i-a facut mare placere sa participe la cursul de croitorie. „Asteptam cu nerabdare fiecare intalnire, mai ales ca sunt pasionata de domeniu. Am facut si Scoala profesionala de croitorie.”
Am aflat, de asemenea, ca si-ar dori ca atunci cand copilul nu va mai depinde de ea, sa se angajeze in bransa.
Ne-a multumit pentru oportunitatea oferita si crede ca e important sa se continue acest tip de activitati adresate persoanelor vulnerabile. Isi propune sa intocmeasca un proiect care sa adreseze nevoia copiilor cu dizabilitati de a fi in comunitate, de a se bucura si invata in acelasi timp.
*****
SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate implementat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector in parteneriat cu Asociatia Four Change, SC Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL si Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau. Proiectul este implementat prin intermediul unei finantari nerambursabile acordata din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie 6.2 “Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.