Newsletter aprilie 2024 – Lumea STEM și a Animațiilor digitale din proiectul #CartoonED!
Bun venit!
Un salut călduros din partea tuturor celor care lucrează în cadrul proiectului Erasmus KA2 CartoonED, cofinanțat de Uniunea Europeană. Tocmai am atins un punct cheie în proiectul nostru și, prin urmare, ne-am gândit că ar fi un moment grozav să împărtășim toate informațiile cu voi. Iată cum stau lucrurile acum!
O scurtă introducere din partea partenerului de proiect
Designul acestui proiect a fost creat pe baza ideii conform căreia educația STEM poate îmbunătăți viața tinerilor și îi poate împuternici să își folosească cunoștințele și abilitățile pentru a se adapta mai bine la provocările societății moderne. Combinarea științei, tehnologiei, matematicii, artelor și ingineriei pentru a crea aplicații practice în lumea reală, nu este întotdeauna ușoară. De aceea, ne-am gândit să folosim desenele animate educative, ca instrument eficient de învățare și predare, care poate atrage cu ușurință atenția copiilor și poate rămâne în memorie mai mult timp în comparație cu memorarea orală, contribuind astfel la procesul de învățare.
Obiectivul nostru principal este de a crește interesul copiilor față de disciplinele STEM într-un mod inovator și distractiv, folosind tehnologii moderne și de ultimă generație, pentru a facilita astfel accesul la o educație de calitate pentru toți copiii, inclusiv cei care provin din grupuri vulnerabile.
Ce am făcut până acum
Am demarat în forță cu o întâlnire în luna martie și, după ce am stabilit toate detaliile organizatorice specifice fiecărui proiect, am continuat cu crearea identității de brand pentru o mai bună vizibilitate a proiectului. In acest moment, ne puteți vizita pe pagina web și ne puteți urmări pe Facebook și Instagram.
În același timp, am lucrat la metodologie și interviuri pentru faza de cercetare. Ne-am dorit să realizăm atât interviuri individuale, cât și grupuri de discuții cu tineri pentru a le auzi părerile despre subiectele STEM, incluziune socială și animația ca instrument educațional.
Cu planul nostru de cercetare conceput, Four Change din România, Jedna Mladost din Croația și RITE din Cipru am investigat situația locală și am vorbit cu tinerii cu care lucrăm. După toate interviurile și focus-grupurile, mai conectați cu perspectiva locală, am putut să ne întocmim propriile rapoarte de țară pe care le puteți găsi aici.
În cele din urmă, am realizat un raport de sinteză care oferă o privire de ansamblu asupra contextului specific fiecăreia dintre cele trei țări și pregătește scena pentru următoarea parte a proiectului.
Ce elemente importante am descoperit?
Ne-am gândit să enumerăm în acest newsletter principalele noastre descoperiri, pentru prietenii noștri care nu au timp să caute informații pe pagina web!
Cele mai grele sau plictisitoare materii STEM
Probabil ai putea ghici unde se duce asta, indiferent ce vârsta ai avea, pentru că se pare că nu s-au făcut progrese semnificative din vremea când eram cu toții la școală.
După ce s-a vorbit cu tinerii din Croația, Cipru și România, toți am ajuns la același consens cu privire la materiile care erau prea puțin interesant predate – matematică, fizică și chimie.
În ciuda creșterii evidente a numărului de experimente sau exemple practice, aceste materii sunt încă cele pe care elevii le așteaptă cel mai puțin. În timp ce biologia și tehnologia informației pot fi, de asemenea grele uneori, sunt totuși mai plăcute.
Acum depinde de noi să ne dăm seama cum putem îmbunătăți reputația și ușurința în învățare a acestor materii, utilizând programul nostru de animație CartoonED.
Persoane excluse social
Am explorat cu tinerii noștri o serie de teme despre cine credeau că sunt cei mai excluși atât în școală, cât și în afara ei, având în vedere că o serie de discipline legate de STEM au și cluburi extracurriculare.
Au fost discutate o întreagă gamă de grupuri excluse, cu câteva grupuri foarte specifice țărilor în care ne-am desfășurat interviurile. Acestea fiind spuse, au existat patru grupuri principale pe care fiecare țară le-a recunoscut:
Emigranți, refugiați sau solicitanți de azil
Persoane din medii socio-economice scăzute
Persoanele cu dizabilități fizice
Persoane cu tulburări din spectrul autist
Software de animație
Cea mai grea parte a cercetării a fost să descoperim ce stiluri și programe sau aplicații de animație au fost cele mai apreciate elevi. Deoarece în acest proiect lucrăm cu adolescenți – care vor crea animații pentru colegii lor mai tineri – provocarea este să îi implicăm, deși ei se află practic într-o etapă în care nu-i mai pasionează la fel de mult animațiile sau desenele animate. În plus, prea puțini dintre ei au folosit vreodată un software sau o aplicație de animație, așa că mai întâi a trebuit să ii familiarizăm cu acest domeniu!
După ce am explorat puțin zona, am descoperit două direcții de gândire. Una a celor cărora le place să deseneze și să proiecteze, care au preferat un soft mai manual, în care pot interveni și pot avea o contribuție mai mare asupra modului în care vor arăta și se vor mișca personajele. Și una a celor cărora le place mai puțin desenul și care au preferat un soft rapid și ușor, chiar dacă rezultatul nu a fost 100% ceea ce ar fi desenat ei, pentru că gama de personaje era încă limitată.
Ce urmează?
Odată cu finalizarea etapei de cercetare, acum ne îndreptăm spre planșa de desen. Fiecare partener a ales o temă STEM, un grup exclus din punct de vedere social și un software de animație. În primul rând, vom analiza acum modul în care metodologia educației bazate pe jocul de rol poate fi utilizată în acest proiect.
Vom crea apoi un program de învățare nonformală STEM. Acesta este conceput sub forma unui curs de 10-14 sesiuni, care include educarea tinerilor pentru a dobândi abilități digitale, îmbunătățirea cunoștințelor lor despre o anumită materie STEM, înțelegerea conceptului de proiectare pentru incluziune.
Programul va fi finalizat în luna octombrie, iar începând din noiembrie fiecare partener va desfășura o activitate pilot, concretizată într-o animație STEM locală, cele trei animații urmând a fi adaptate în limba română, limba croată și limba greacă.
Implică-te!
Dacă cineva cunoscut (care are între 13 și 18 ani) ar putea fi interesat să desfășoare un program pilot sau chiar să facă parte din programul nostru, contactează-ne! În plus, dacă acest lucru este ceva ce tu sau o organizație similară faceți deja, poate ne putem uni forțele pentru acest proiect sau proiecte viitoare.
Ne poți contacta prin intermediul rețelelor noastre sociale sau prin e-mail la cartooned@jednamladost.hr