Nevoile sociale pot deveni o prioritate pentru agenda publica si politica a autoritatilor locale
In perioada 23 Martie – 8 Aprilie 2016, reprezentanti ai autoritatilor locale din 15 comunitati rurale si urbane din judetele Giurgiu, Calarasi si Buzau au participat la programul de formare DEVOLTAREA SERVICIILOR DE INGRIJIRE PENTRU VARSTNICI. In cele 15 comunitati selectate nu exista niciun serviciu de ingrijire la domiciliu pentru varstnici. Prin acest program s-a urmarit cresterea capacitatii autoritatilor locale de a planifica, dezvolta si implementa servicii de ingrijire la domiciliu pentru varstnici.
Programul a fost structurat pe doua etape:
– Etapa teoretica. O sesiune de instruire organizata la Predeal, in perioada 23-25 Martie 2016.
Timp de 3 zile, cei 22 de specialisti reprezentand primari, viceprimari, secretari, directori de servicii publice, asistenti sociali si inspectori, au identificat nevoi ale varstnicilor la nivel local, au planificat servicii care se adreseaza acestor nevoi si au parcurs etapele infiintarii unui serviciu de ingrijire la domiciliu, asa cum a fost el realizat in comunitate de catre Caritas Alba Iulia si Crucea Alb Galbena Bucuresti. Pentru cea mai mare parte dintre participanti, programul de instruire a fost primul contact cu serviciile sociale adresate varstnicilor, dar si o oportunitate de schimb de experienta intre comunitati aflate in judete diferite. In acest context au fost discutate provocari comune intampinate in domeniul asistentei sociale: de la lipsa finantarii pentru realizarea de servicii sociale la deschiderea sau lipsa de interes a factorului politic la nivel local sau judetean.
– Etapa practica. O vizita de studiu organizata la Miercurea Ciuc si localitatile limitrofe in perioada 6-8 Aprilie 2016.
Vizita de studiu a avut menirea de a pune specialistii din mediul public fata in fata cu varstnicul beneficiar de serviciu si asistentul medical care ofera serviciul. Fiecare dintre participantii la vizita de studiu s-a deplasat timp de 6 ore in Miercurea Ciuc si comunitatile limitrofe si a fost observator al modului in care este furnizat serviciul de ingrijire si mai ales a impactului acestuia asupra beneficiarilor si familiilor acestora.
De asemenea pentru a intelege mai bine conceptul de lucru in cadrul parteneriatului public privat a fost organizata o intalnire cu Primarul Comunei Bretcu, Dimeny Zoltan, si Seful serviciului de asistenta sociala, Badiu Liana.
Programul de instruire a fost organizat in cadrul Proiectului „Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania”, implementat de catre Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala impreuna cu Asociatia Four Change. Scopul proiectului este sa creasca accesul la servicii sociale in 7 judete din centrul, sudul si sud-estul Romaniei in vederea imbunatatirii calitatii vietii pentru persoane varstnice si/sau persoane dependente. Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România.