Munca trebuie sa fie respectata, apreciata si remunerata corect
Martonca Nicoleta este asistent medical principal, are 36 de ani si locuieste in Sabaoani-Roman. A fost prezenta la intalnirea de Planificare Strategica ANI din august 2015, la Mamaia, in calitate de membru al Asociatiei Nationale a Infirmierelor.
In urma pregatirii profesionale, a obtinut calificare ca si: asistent medical, tehnician maseur, instructor-preparator formare – ingrijitor batrani, kinetoterapeut.
Privind situatia locurilor de munca din zona, Nicoleta ne spune ca i-a fost foarte greu sa-si gaseasca ceva. Desi era optimista, intrucat facuse 2 ani practica in spital si vroia sa ramana in continuare ca si angajat, nu a reusit.
In ceea ce priveste experienta profesionala, a lucrat ca baby-sitter in Germania timp de 2 ani si 7 ani in Romania, ca si asistent. A ales sa plece in afara tarii pentru a fi intr-un mediu de lucru in care sa i se respecte dreptul la opinie si unde sa se poata manifesta ca si om, in relatiile cu pacientii.
Intrebata ce parere are despre afirmatia „Sa porti de grija, poate fi o profesie”, ne-a raspuns ca e greu sa lucrezi cu oamenii si nu toti cei care fac astfel de meserii sunt la fel de dedicati, iar beneficiarii simt asta. „Daca de de exemplu, un pacient te prefera pe tine, datorita unor calitati anume sau unui comportament adecvat, asta poate starni antipatii la locul de munca”.
A ales sa urmeze cursul de calificare in meseria de infirmiera, pentru a avea o certificare in plus. Stie ca, de obicei, specializarea pe domenii variate ofera sanse mai mari la angajare. A fost multumita de structura cursului si de informatiile primite, care au ajutat-o sa aprofundeze cunostinte deja dobandite.
In opinia ei, munca de infirmiera nu este bine structurata. Sarcinile nu sunt delimitate. Infirmiera face si munca ingrijitoarei si a asistentei, fara sa fie apreciata sau remunerata corespunzator.Considera ca procesul de asistenta medicala nu se poate realiza fara infirmiera. Asistenta ofera tratamentul, insa infirmiera este cea care poate stabili o relatie apropiata cu pacientul. Pacientii multumiti fac sa creasca valoarea serviciilor medicale romanesti.
Nicoleta crede ca meseria de infirmera nu poate fi accesibila oricui deoarece presupune existenta unor calitati umane anume, cum ar fi: rabdare, abilitati de comunicare, blandete, buna-dispozitie.
Si-ar dori sa lucreze in sistemul privat in strainatate, daca nu se rezolva anumite lucruri in sistemul sanitar din Romania. In viziunea ei, pentru ca lucrurile sa evolueze, sa se simta schimbari in bine, este necesar sa existe reguli, atributii precise. „Munca trebuie sa fie respectata, apreciata si remunerata corect”.
Crede ca beneficiile absolvirii unor astfel de cursuri sunt atat la nivel profesional, cat si personal. Pe de o parte, ajuta la o posibila angajare si pe de alta parte, te simti mai pregatit, esti mai sigur pe tine. „Informatiile te ajuta si in familie. Sa stii sa iei tensiune, sa faci imobilizari, e foarte important. Se poate dovedi util, in situatii in care esti singurul care este pregatit sa le faca fata.”
*****
Proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!