Mierea – elixirul tineretii! Interviu cu Bertea Mariana
In luna mai 2015, Bertea Mariana a participat la unul dintre cursurile de competente antreprenoriale sustinute in cadrul proiectului EVA – Evoluţie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piaţa muncii, organizat la Bacau. Este, in acelasi timp, una dintre cele 5 benefiare ale premiului de 12.000 lei acordat pentru cele mai bune planuri de afaceri.
Si-a dorit sa mareasca veniturile familiei si avand cunostinte despre apicultura dobandite atat ca urmare a unor cursuri de specializare, dar si pentru ca avea apicultori in familie, a pornit la drum in deschiderea unei afaceri cu miere-elixirul tineretii.
Pe termen lung isi doreste sa se dezvolte si, avand in vedere rata ridicata a somajului in Bacau, sa poata face si angajari. Isi propune sa creasca exponential si marturiseste ca va avea in vedere, constant, promovarea si valorificarea productiei.
Am invitat-o sa raspunda la cateva intrebari, pe care le redam in cele ce urmeaza:
R: Spuneti-ne cate ceva despre apicultura.
B.M: Este stiinta care studiaza viata, cresterea si îngrijirea albinelor, in scopul obtinerii si folosirii produselor apicole si al polenizării culturilor agricole. Apicultura se bazeaza pe instinctul albinelor de a depozita rezerve de hrana peste necesarul de consum, rezerve care sunt folosite de apicultor.
R: De ce cand va referiti la miere spuneti ca este elixirul tineretii?
BM: Mierea este principalul produs al apiculturii. Este importanta datorita insusirilor nutritive si efectelor terapeutice. Mierea de albine este unul dintre cele mai complexe produse, aliment puternic energetic. Mierea este un produs în întregime natural care nu conţine nici aditivi, nici substanţe conservante, fiind cel mai digestibil produs. Are calități antibacteriene, conține vitamine și enzime, nu conține colesterol. Lista de beneficii e lunga…
R: Ce alte produse mai pot obtine apicultorii?
BM: Apicultorii pot obtine şi alte subproduse cum ar fi: polenul, pastura, propolisul, ceara, veninul si laptisorul de matca. Ceara de albine contine substante cu efect bacteriostatic si bactericid. Se intrebuinteaza in numeroase ramuri ale industriei, in cercetari stiintifice, precum si pentru prepararea fagurilor artificiali.
R: Ce v-a determinat sa incepeti o afacere ca si apicultor?
B.M: In conditiile cresterii necesarului de produse alimentare si diversificarea acestora, apicultura capata un rol din ce in ce mai important ca furnizoare de miere, dar si ca vector de crestere a productiei apicole. Totodata, furnizeaza diferite produse cu rol in mentinerea sanatatii, cu valoare profilactica si terapeutica.
Mai ales in mediul rural, aceasta poate fi o sursa eficienta de venit. Eu asta mi-am dorit: sa asigur un venit constant familiei si de ce nu, sa pot oferi locuri de munca. Am avut si beneficiul de a invata de la membri ai familiei extinse. Am vazut ca se poate castiga bine si nici nu e foarte greu.
R: Este apicultura profitabila?
B.M: Este profitabila, intrucat se poate investi treptat si nici nu exista foarte multe riscuri. Singurul risc major este sa se imbolnaveasca albinele. Afacerea nu necesita foarte mult timp alocat si nici spatii de crestere mari. De asemenea, nu vorbim de o investitie majora in ceea ce priveste echiparea stupinei si procurarea albinelor.
R: Ce stiti despre traditia apiculturii in Romania? Este Romania un consumator important?
B.M: Tara noastra detine o traditie indelungata in domeniul cresterii albinelor si realizarii de produse apicole. In prezent, Romania se situeaza printre tarile cu o apicultură bine dezvoltata, datorita familiilor de albine de care dispunem, a cantitatii de miere obţinuta, a diversificarii productiei apicole şi a rezultatelor activităţilor de cercetare şi pregătire a specialiştilor.
Romania este o piata buna, dar se si exporta foarte mult. De exemplu, noi vindem consumatorilor individuali, dar cea mai insemnata cantitate de miere merge la Asociatia Crescatorilor de Albine Bacau, care o exporta.
R: Considerati ca este necesar ca inainte de inceperea unei astfel de afaceri sa stai langa un apicultor cu experienta? Motivati.
B.M: Da, e important sa ai un mentor, inveti despre tipurile de albine, cum sa le recunosti, de ce conditii au nevoie, despre bolile lor. Majoritatea bolilor la albine sunt determinate de diverse vietuitoare ce se inmultesc in interiorul sau la exteriorul organismului şi se hranesc pe seama acestuia, provocand leziuni şi dereglari care pot conduce la moartea lor. Cunoasterea acestor aspecte si a mijloacelor de aparare este o necesitate. Bolile pot face diferenta intre profit si faliment. Afli si cum poti obtine randament maxim la productie, cum organizezi stupina, cum o valorizezi etc.
R: Care ar fi provocarile identificate?
B.M: Provocarile….poate consumul redus pe cap de locuitor in tara; faptul ca nu exista grupuri de apicultori pe zone si utilizarea chimicalelor in agricultura.
R: Care credeti ca ar fi cele mai importante masuri de sustinere ale apiculturii romanesti?
B.M: Ma gandesc la: pretul mierii, inmultirea numarului de familii de albine, diversificarea produselor apicole, valorificarea superioara a produselor si motivarea apicultorilor, acordarea de subventii.
R: Cum va ganditi sa dezvoltati afacerea?
B.M: Ne planificam cresterea numarului de stupi, diversificarea culturilor pentru a produce mai multa miere si achizitionarea unui pavilion apicol.
R: In incheiere, as vrea sa ne spuneti daca si cum v-au ajutat informatiile primite la curs?
B.M: Da, cu siguranta m-au ajutat. Am primit multe informatii valoroase pe care le-am utilizat atat la la realizarea proiectului (cu care am si castigat unul din cele 5 premii), cat si si la desfacerea produselor. Desi aveam destul de multe cunostinte la nivel practic, dobandirea celor teoretice m-au ajutat sa inteleg altfel piata, rentabilitatea, concurenta etc.
„Dacă albinele ar disparea nu ne-ar mai rămane decat 4 ani de trăit. Daca nu mai sunt albine nu mai este polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni.“(Albert Einstein)