La Odorheiul Secuiesc a fost lansat primul serviciu din Romania dedicat exclusiv persoanelor varstnice afectate de dementa
Proiectul Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania si-a propus sa creasca accesul la servicii sociale atat direct, prin furnizarea unui serviciu nou, cat si indirect prin promovarea serviciilor sociale, si in particular, a ingrijirii la domiciliu, in comunitatile din S si S-E unde acestea sunt reduse sau inexistente.
O categorie speciala din perspectiva de asistenta permanenta pe care o necesita, sunt varstnicii afectati de dementa. De ex, exista in jur de 200.000 cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer – forma cea mai intalnita de dementa la persoanele de varsta a III-a, din care numai 10-15% beneficiaza de tratament. Diagnosticul bolii se face in mod frecvent, in stadii tardive, perioada de supravietuire de la momentul stabilirii diagnostiului fiind de aproximativ 3 ani jumate.
In luna martie 2015, odata cu cu lansarea proiectului Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania, in Municipiul Odorheiu Secuiesc a fost demarata infiintarea primului serviciu de ingrijire si asistenta permanenta pentru persoane varstnice afectate de dementa. Noutatea acestui serviciu este data de conceptul home care-day care, care aduce o vizibila imbunatatire a calitatii vietii atat pentru persoanele varstnice si/sau dependente, suferinde de dementa cat pentru familiile acestora
Serviciul se adreseaza astfel atat persoanei in nevoie dar în acelasi timp isi propune sa ofere cadrul necesar cresterii capacitatii pentru 30 de specialisti in domeniul ingrijirii persoanelor varstnice cu afectiuni de dementa. Totodata, 40 de persoane, apartinatori ai persoanelor varstnice cu dementa, vor fi degrevati de ingrijirea si supravegherea continua a beneficiarilor. Pe baza recomandarilor primite din partea Biroului Social al Primariei din Municipiu, cabinetelor medicale, Centrului de ingrijire socio-medicala Caritas, bisericilor, spitalului, DGASPC, persoanele indicate sunt evaluate de catre o echipa interdisciplinara (asistent social/asistent medical/psiholog) a Caritas Alba Iulia – Asistenta medicala si sociala, in urma careia sunt propuse persoanele care pot beneficia de serviciile oferite, cu respectarea criteriilor prevazute in grila nationala de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice. Criteriile de selectare a beneficiarilor includ: singuratatea, gradul de izolare sociala, stadiul dementei, imobilizare.
Persoanele selectate beneficiaza de servicii de asistenta medicala, recuperare si reabilitare, supraveghere, mobilizare, consiliere, conexe domeniului social si medical. In cadrul Serviciului lucreaza, in prezent, 12 persoane: 1 coordonator profesional cu norma intreaga; 2 asistenti sociali cu norma redusa; 5 ingrijitori cu norma intreaga; 1 lucrator social cu norma intreaga; 2 asistenti medicli cu norma redusa; 1 trainer kinaesthetics cu norma intreaga. Pana la data de 30.04.2016 vor mai lucra inca 1 asistent medical cu norma redusa si 14 ingrijitori batrani cu norma intreaga intreaga.
Documentele necesare inscrierii beneficiarilor sunt: Cerere de catre beneficiar sau apartinator adresate direct CARITAS; scrisoare medicala sau bilet de iesire din spital; recomandare de catre medicul specialist in cazul externarii din spital; Carte de identitate; talon pensie. Dupa luare in evidenta se intocmeste dosarul beneficiarului cu formularele necesare.
In prezent, beneficiaza de acest serviciu 12 persoane, urmand ca pana la sfarsitul lunii aprilie 2016, serviciul sa asiste 30 de persoane din care in centrul de zi 10-12 locuri, iar la domiciliu 18-20 persoane.
Spatiul de care dispune este de 278.00 mp, din care Centrul de ingrijire medicala si asistenta sociala la domiciliu-72.75 mp, iar centrul de zi-205,25 mp. Centrul functioneaza de dimineata pana dupa amiaza, cu asigurarea mesei si/sau cazarii daca este nevoie sau la cerere. Totodata, pentru a facilita accesul beneficiarilor la centru a fost achizitionat un microbuz care transporta beneficiarii dimineata si dupa amiaza.
*****
Material realizat in cadrul proiectului „Dezvoltăm reţele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România” implementat de catre Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială, în parteneriat cu Asociaţia Four Change.
Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014 cu suma nerambursabilă 149.990 Euro, în cadrul Fondului ONG în România. Perioada de implementare a proiectului este: 1 martie 2015 – 30 aprilie 2016.
Pentru mai multe informatii accesati: www.caritas-ab.ro si www.4change.ro. Persoană de contact Fodor-Vanyo Csaba, manager proiect – csaba.fodor(@)caritas-ab.ro, 0730258163.