Expoziții photovoice în cadrul proiectului “Punem județul Giurgiu pe harta educației din România”
Photovoice este o metodă de influențare/sensibilizare a decidenților la nivel local, prin prezentarea de fotografii vii, realizate, în acest caz, de către copiii din comunitate. (Photo=fotografie, voice=voce)
31 martie: Prima prima întâlnire din cadrul celor 3 expoziții de Photovoice. Am petrecut prima jumătate a zilei cu elevii din Şcoala Cosoba, implicați în activităţile derulate la Clubul “Vocea Copiilor”. Alături de părinţi, profesori, reprezentanţi ai Primăriei şi membri ai comunității, am înțeles ce înseamnă participare publică.
Copiii au spus deschis ce simt, ce consideră important, ce ar vrea să se îmbunătățească în mediul lor. Pentru a fi siguri că mesajul este înțeles corect, fotografiile realizate şi expuse în cadrul expoziției de la Şcoala Cosoba, au fost însoţite de texte explicative.
Concluziile desprinse: există soluții şi se vor face, în continuare, demersuri pentru binele comunităţii. Unele măsuri se pot implementa în viitorul apropiat, altele presupun resurse mai greu de accesat. Cert e că fiecare dintre cei prezenți va încerca să schimbe lucrurile în bine.
Copiii au propus şi anumite activități specifice în care le-ar plăcea să se implice: repararea bancilor, înfrumusețarea foişorului, derularea de campanii de informare în comunitate. Au primit promisiunea că vor fi sprijiniţi atât de Primărie, cât şi de Şcoală.
***
1 aprilie: A doua zi de Expoziţie Photovoice a avut loc la Şcoala din Crevedia Mare. Copii, profesori, părinţi şi reprezentanţi ai Primăriei au dialogat despre probleme şi soluţii care se pot implementa pentru binele comunei.
Colectarea responsabilă a deşeurilor, protejarea naturii, amenajarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni şi a trotuarelor au fost pe agendă. Unii dintre copii au împărtăşit ideea lor de a avea un Mall în comunitate…care să fie un spațiu de petrecere a timpului liber.
Apreciem creativitatea copiilor şi deschiderea adulţilor pentru colaborare. Următorul pas este implicarea tuturor şi a fiecăruia în parte. Facem grupul de lucru şi ne apucăm de treabă. Aşa s-a decis!
***
2 aprilie: Vacanţă, și ultima zi de Expoziţie la Scoala gimnaziala nr.1 Stoenesti.
Ne-am bucurat de vreme bună, un spaţiu primitor şi dialog purtat cu empatie şi flexibilitate. Copii, profesori, părinţi şi autorităţi au arătat deschidere spre colaborare şi au înţeles beneficiile procesului de photovoice…care nu este mereu uşor de ‘digerat’.
Subiecte abordate: amenajarea de trotuare, construirea unui parc, amenajarea unui loc de joacă aproape de şcoală, păstrarea bunurilor în stare optimă pentru utilizare, colectarea selectivă a deşeurilor, igienizarea locului unde se află vechea moară.
Reacţiile la fotografiile expuse şi la efortul copiilor au fost de tipul:
– E bine că imaginile sunt surprinse de copii si prezentate cu şcoala.
– O comunicare mai bună între primărie şi şcoală ar ajuta mult.
– Mulţumim pentru oportunitatea de a vedea lucrurile prin ochii copiilor.
– Putem lua măsuri şi ne putem sprijini reciproc.
– Fiecare dintre noi poate contribui, cu resursele pe care le are…financiare, de timp, de oameni.
– Să fim mai atenți, să fim un exemplu de bună practică şi pentru alte comunități.
– Felicitări pentru responsabilizarea pe care vreţi să o aduceți la nivelul Stoeneştiului!
– La nivel de Consiliu Local putem crea grupuri interesate să se implice în activitatea de informare şi conştientizare.
– Orice pas pentru construirea progresului este binevenit, iar Primăria îşi doreşte să implementeze cât mai multe proiecte care să aducă beneficii locuitorilor comunei. Ne dorim ca voi, copiii, să gasiți motive pentru a rămâne şi a ‘construi’ aici…acasă.
Photovoice este un proces care se derulează în 2 etape: iniţial, grupul de participanţi fotografiază şi discută fotografiile, construind mesajul şi, ulterior, momentul care presupune expunerea publică.Ca metodă de influențare a opiniei publice, photovoice ajută la descoperirea valorilor grupului, comportamente, credinţe şi atitudini, sentimente.
Activitățile au avut loc în cadrul Proiectului “Punem județul Giurgiu pe harta educației din România.” Programul Operațional Capital Uman
Contract nr POCU 74/6/18/106178