Doi ani și jumătate de solidaritate: Cum sprijină Asociația Four Change refugiații ucraineni
Încă din februarie 2022, Asociația Four Change s-a dedicat sprijinirii comunității de refugiați ucraineni din România, fiind un partener de încredere în cadrul Centrului de Tranzit de la Universitatea Tehnica de Construcții Bucuresti (UTCB). Alături de parteneri și finanțatori ai acestui proiect, am implementat între 2022 și 2024 un program complex de activități destinate integrării socio-economice a celor peste 2.400 de beneficiari care au tranzitat centrele UTCB și Edmond Nicolau.
Asociatia Four Change a oferit următoarele tipuri de suport:
Sprijin educațional
Pe parcursul acestor ani, am oferit servicii educaționale valoroase pentru copiii refugiați, printre care cursuri de limba română, educație remedială în limba ucraineană și științe, muzicoterapie și activități de teatru, iar pentru adulți am organizat cursuri de limba română. Cursurile de limba română au facilitat identificarea unui loc de muncă și adaptarea la societatea românească.
Servicii de asistență socială
Experții asociației au oferit refugiaților consiliere socială pentru accesarea resurselor puse la dispoziție de statul român precum alocație de stat pentru copii, venit minim garantat, încadrare în grad de handicap, accesare servicii medicale și tratamente în funcție de patologie. Refugiații au primit in tot acest interval sprijin sub formă de produse alimentare și igienico-sanitare.
Mai mult, s-au depus eforturi intense pentru identificarea și plata unor chirii pentru beneficiarii care și-au dorit să locuiască în comunitate.
Îmbunătățirea condițiilor de cazare
Pentru a răspunde nevoilor urgente de confort și siguranță, am investit în renovarea unor spații folosite de refugiați, precum camere destinate mamelor și copiilor, bucătării și băi, sporind astfel calitatea condițiilor de locuit ale acestora.
Închiderea centrului și sprijinul în perioada de tranziție
În urma deciziei Universității Tehnice de Construcții București de a închide centrul, am acționat cu promptitudine pentru a comunica această schimbare în mod transparent și din timp, astfel încât beneficiarii să aibă posibilitatea să exploreze alternativele de cazare disponibile. În această perioadă de tranziție, timp de aproape două luni, am oferit consiliere zilnică, informând beneficiarii despre variantele de cazare puse la dispoziție de D.G.A.S.M.B. Majoritatea beneficiarilor au primit cel puțin o alternativă de cazare; totuși, unii au refuzat-o, din motive personale ce țin de situațiile individuale independente de noi.
Parteneriate și finanțări
Asociația Four Change a avut un rol de intermediar cheie, sprijinind comunicarea și colaborarea între beneficiari și instituțiile statului – DGASPC, DGASMB, ISMB, IGI – și beneficiari și alte organizații precum UNICEF, UNHCR, FONSS, Action Contre La Faim, Diakonie Katastrophenhilfe – asigurând accesul la sprijin și servicii sociale esențiale.
Acest efort nu ar fi fost posibil fără fondurile pe care le-am avut la dispoziție, și de aceea, am făcut tot ce am putut pentru a-i ajuta. Recunoaștem, totuși, că sunt situații complexe care cer resurse și sprijin suplimentar, mai ales pentru familiile care au trecut deja prin mari dificultăți socio-economice înainte de a ajunge în România.
Pentru noi, Asociația Four Change, misiunea de a-i susține pe cei care au nevoie de ajutor continuă. Ne angajăm să colaborăm cu autoritățile și partenerii noștri pentru a găsi soluții adecvate pentru fiecare caz în parte, în speranța că vom putea oferi sprijinul necesar în această perioadă de tranziție.