Contractul de munca – clauze esentiale
Semnarea unui contract de muncă reprezintă, în cele mai multe dintre cazuri, un motiv de bucurie și sărbătoare; este un moment care reprezintă cheia de trecere către locul de muncă dorit și realizările mult așteptate; este un document care întruchipează speranța unui viitor profesional dar și personal mai bun. Toate aceste lucruri demonstrează importanța strategică pe care o are acest document precum și faptul că, dincolo de bucuria și euforia momentului, este extrem de important să fim atenți la clauzele pe care le (sau nu) include contractul de muncă care vi se propune spre semnare.
Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai importante clauze la care este important să fiți atent(ă) atunci când vă aflați în etapa de semnare a unui contract de muncă:
- Salariul. Dincolo de faptul că angajatorul este obligat să menționeze care va fi salariul dvs. brut (iar acesta să fie în acord cu ceea ce ați agreat în etapele anterioare), este de asemenea important să se precizeze dacă va fi plătit o dată sau de două ori pe lună și de preferat și în ce dată/date a/ale lunii.
- Locul de desfășurare a activității. Nu toate contractele de muncă sunt suficient de precise atunci când vine vorba de locul de desășurarea a activității însă acesta este un aspect care nu trebuie neglijat. Cu atât mai mult în cazul în care poziția pe care ați fost angajat/ă presupune și efectuarea de deplasări. Este recomandat să se menționeze în contractul de muncă frecvența cu care vor fi realizate aceste deplasări.
- Avantajele salariale. În situația în care pe durata procesului de recrutare v-au fost menționate anumite avantaje salariale (cum ar fi: telefon de serviciu, mașină de serviciu etc.) este important ca cestea să fie menționate și în cadrul contractului de muncă laolată cu un pachet de reguli de primire/folosire a acelor avantaje.
- Formarea profesională. În situația în care angajatorul vă oferă anumite stagii de formare profesională, vă recomandăm să acordați atenție și clauzelor care fac referire la obligațiile care vă revin dumneavoastră (ex.: durata minimă în care nu puteți părăsi locul de muncă după ce ați beneficiat de stagiul de formare, achitarea contravalorii stagiului de fomare în situația în care părăsiți locul de muncă sau nu numai etc.)
Material realizat in cadrul proiectului „Program de intervenţii integrate pentru şomeri – certitudinea unui viitor durabil” implementat de Consiliul Judeţean Buzău în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, SC RD Global Project Consulting SRL, Consiliul Judeţean Mureş şi Tecseo SRL si cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.