Beneficiarii SANSA si povestile lor de viata
In luna octombrie 2015, reprezentantii Asociatiei Four Change s-au intalnit cu o serie de beneficiari ai proiectului SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate POSDRU/165/6.2/S/142962.
Ne-am propus, pe de o parte, sa oferim informatii celor prezenti despre Concursul cu premii “Comunitatea se schimba prin tine”, iar pe de alta parte sa cunoastem beneficiarii proiectului.
Concursul vizeaza premierea celor mai bune proiecte comunitare. Astfel prin implementarea proiectelor, cei implicati vor contribui la: dezvoltarea comunitatilor din care provin, cresterea sustenabilitatii economico-sociale la nivel regional si cresterea implicarii civice in comunitati.
Participantilor li s-au adus la cunostinta informatii privind pasii necesari in elaborarea propunerii de proiect si totodata le-a fost comunicata valoarea totală a premiului ce va fi acordat in cazul in care proiectul este desemnat castigator. Astfel, fiecare proiect castigator va fi premiat cu suma de 4296 RON net.
Celor prezenti le-au fost impartite materiale cu informatii privind Criteriile de eligibilitate ale activitatilor propuse in proiecte si fisele de proiect. Au aflat despre necesitatea de a depune un extras de cont valabil, necesar pentru virarea premiului, in cazul in care proiectele vor fi alese castigatoare. Au completat si au depus, de asemenea, o declaratie de angajament, pentru ca documentatia sa fie completa.
Beneficiarii au fost instiintati si asupra datei de publicare a proiectelor castigatoare, posibilitatea de a contesta rezultatele fiind mentionata de catre organizatori.
La sfarsitul intalnirii, ne-am bucurat sa le ascultam povestile de viata si sa aflam ca participarea la curs a insemnat schimbare in bine, pentru fiecare dintre ei.
Mariana Urzica are 46 ani, a absolvit 12 clase si a facut scoala profesionala in confectii. In prezent este asistent personal pentru fiica sa in varsta de 14 ani, nascuta prematur si cu handicap grav. Este divortata si locuieste in Bucuresti, impreuna cu fiica si mama ei.
Pentru ca nu se descurca cu banii, cand are ocazia, lucreaza acasa pentru cunostinte (croitorie). Ne spune cu tristete ca mama ei plateste cheltuielile casei. „Altfel nu ne-am descurca, eu dau toti banii pe medicamente si gimnastica cu terapeut care vine acasa.”
Fiica e dependenta de ea si avand iq-ul prea scazut pentru a merge la scoala, invata la domiciliu. Mariana a lucrat doar inainte de a o naste.
A fost printre participantii la cursul de lucrator comercial, curs despre care a aflat de la asistentul social de la DGASPC sector 6. In cadrul orelor de calificare a invatat despre transportul marfii, intocmirea facturilor, intrari-iesiri, aranjarea marfii in raft. I-a placut ca partea practica a avut loc intr-un supermarket. „Am lucrat in trecut ca si vanzatoare, dar mi-am consolidat cunostintele.”
Ne-a marturisit ca spera ca participarea la curs si posesia diplomei sa o ajute pe viitor in obtinerea unui loc de munca.
In proiectul propus, Mariana isi doreste sa se implice in comunitate prin construirea unei rampe de urcare-coborare in scara blocului. „M-ar ajuta foarte mult cu caruciorul fetei. Acum ma descurc tare greu. In plus, in bloc sunt si batrani greu deplasabili si mamici cu copii mici in carucioare. Sunt sigura ca s-ar bucura.”
Baleanu Daniela in varsta de 45 ani, a absolvit scoala post-liceala cu specializarea asistent farmacie, iar in prezent nu lucreaza. Traieste in Bucuresti si este mama a doi copii de 14 si respectiv, 6 ani. Fiica cea mica este in clasa 0 si pentru ca sotul (vopsitor auto) munceste foarte mult, Daniela e nevoita sa-si dedice tot timpul familiei. „In Romania, nu poti avea un trai decent, decat cu sacrificii.”
A absolvit cursul de lucrator comercial despre care a aflat de la o prietena. Apreciaza oportunitatea oferita, mai ales pentru ca ia in calcul sa se angajeze. „Varsta mea ar putea fi o problema si acum e important sa am o diploma, chiar daca de experienta nu duc lipsa.”
Inainte de a fi nevoita sa ramana acasa, a lucrat ca: vanzatoare intr-un laborator de medicamente, asistent manager la o farmacie. Am aflat ca are vechime de 21 de ani in munca si ca de 10 ani a ales sa stea acasa. „Am renuntat la serviciu pentru a sta cu fetita cea mica acasa. Era foarte bolnavicioasa si cine ar fi putut sa o ingrijeasca mai bine decat mine?”
Partea practica a facut-o in Auchan la raionul de pui. A invatat despre modul in care se aseaza marfa, importanta termenului de valabilitate a produselor, comportamentul corect vizavi de clienti.
Daniela este incantata de ideea premierii proiectelor, mai ales pentru ca ii place sa se implice in comunitate. Isi doreste sa castige unul dintre premii si crede ca are sanse mari cu proiectul O zi mai frumoasa in spital, prin care-si propune sa ajute copii din spitale, impartindu-le daruri (rechizite, jucarii) si aducand zambete in vietile lor incercate prea devreme.
Niculae Alina Nicoleta are 33 ani, traieste in Bucuresti, a absolvit studii superioare in domeniul juridic, iar in prezent este asistent personal pentru fetita ei de 8 ani si cu dizabilitati. A lucrat ca si consilier juridic pana la nasterea fetitei. Sunt doar amandoua si traiesc din salariul ei si din alocatia copilului. Fetita este in clasa I, la o scoala normala, iar asta este o mare realizare petru ele. Alina ne-a povestit ca a fot nevoie sa faca recuperare de la 5 luni. „M-am straduit sa mergem la centre sociale, unde nu se platea, pentru a face terapie, kinetoterapie si logopedie.”
Si-a dorit sa participe la cursul de tehnician maseur mai mult pentru fetita. „Are scolioza si m-am gandit ca o va ajuta. De altfel, am dobandit multe informatii utile, iar copilul meu chiar se simte mai bine.”
A fost bucuroasa sa afle informatii noi si binevenite in cadrul sesiunilor de consiliere si orientare in cariera. In viitor, se imagineaza ca maseur intr-un centru pentru batrani sau copii.
Alina s-a aratat extrem de entuziasmata fata de ideea de a se implica in comunitate. Proiectul propus se numeste Sa ne cunoastem istoria! si se adreseaza copiilor cu dizabilitati din Centrul de recuperare Mazicon-sector 6, Bucuresti. In cazul in care proiectul va fi desemnat castigator, ea ii va duce pe copii intr-o excursie la Peles si Pelisor. „Va fi o sansa unica pentru ei – de a socializa, de a afla istoria scrisa la palat, de a se bucura de peisajele mirifice ale tarii.”
*****
Proiectul “ŞANSA – Sprijin pentru autocunoaştere şi autodepăşire a situaţiei de vulnerabilitate” este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Secor 6 în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!