Profesionisti 2020
Proiectul Profesionisti 2020 oferta un pachet complet de servicii dedicate managerilor și antreprenorilor din întreprinderile din Regiunea Sud-Est:
- Formare profesională
- Planificare strategică
- Bussines coaching
Profesionisti 2020 propune o abordarea complexa a nevoilor de formare profesionala a angajatilor, atat din perspectiva de insusire de cunostinte si abilitati, dar si din perspectiva evolutiei personale si profesionale prin intermediul unui programul de coaching. Totodata sprijina implicarea salariatilor in stabilirea obiectivelor si misiunii companiilor in care sunt salariati, prin participarea acestora la un programul de planificare strategica.
Justificarea interventiei:
Conform Eurostat, in 2015 Romania ocupa ultimul loc privind bugetul alocat educatiei adultilor, din cele 28 de tari membre UE, cu un cost de 248 Euro/locuitor. De asemenea, Monitorul educatiei si formarii pentru anul 2016, aprecieaza ca participarea adulților la învățarea pe tot parcursul vieții (IPV) este cea mai scăzută din UE, 1,3% în 2015 (pag 10), comparativ cu media UE de 10.7%. Participarea la IPV este corelata pozitiv cu nivelul de educatie (3,1% pentru absolventii de invatamânt tertiar in 2015 fata de 0,3% pentru cei cu cel mult studii gimnaziale) .
Chiar daca, conform Codului Muncii, angajatorii sunt obligati “sa elaboreze anual si sa aplice planuri de formare profesionala, daca au mai mult de 20 de salariati”, mare parte dintre acestia nu furnizeaza programe de formare a salariatilor, datorita dificultatilor intampinate in evaluarea necesarului de formare ale intreprinderii sau costului ridicat al formarii, conform “Analizei caracteristicilor formarii profesionale continue la nivel de firma” elaborata pentru anul 2014. De asemenea, proporția de întreprinderi care asigură formare profesională este de numai 40% în România, comparativ cu media UE de 58%.
Microîntreprinderile din România sunt cel mai puțin înclinate să asigure participarea angajaților lor în activitățile de învățare pe tot parcursul vieții. Mai mult, potrivit Anchetei privind educatia adultilor (AES Eurostat 2011), un procent de 30% dintre respondenti – cel mai mare din toate tarile europene (media UE este 8%) – au declarat ca principalul obstacol pentru participarea la formare profesionala o reprezinta lipsa sprijinului din partea angajatorilor.
Cui se adreseaza:
- 250 de angajati cu contract individual de munca (cu norma intreaga sau partiala), care asigura managementul strategic si care ocupa pozitii de management (manager general, director general, manager executiv, director executiv, director adjunct, manager de departament, manager de proiect, manager de linie, etc);
- 105 antreprenori care isi gestioneaza propriile afaceri;
- 50 de angajati cu contract individual de munca, (cu norma intreaga sau partiala), din departamenele de resurse umane
Acestia vor beneficia in mod GRATUIT de urmatoarele activitati ale proiectului:
- 12 evenimente derulate in cadrul campaniei de constienizare privind importanta si necesitatea participarii angajatilor la programe de formare continua;
- Cursuri de formare profesionala de scurta durata, recunoscute national, in domenii precum Management, Manager de proiect, Manager de resurse umane, Competente antreprenoriale pentru 405 manageri, angajați ai departamentelor de resurse umane sau antreprenori;
- Program de Mini MBA pentru 50 de persoane din cele 405 selectate
- Program complex de planificare strategica pentru 40 de companii;
- 100 de persoane din cele 405 vor beneficia de cate 3 ore de business coaching individual.
De asemenea, in cadrul proiectului va fi creata o aplicatie interactiva, care va permite grupului tinta sa isi elaboreze planurile de afaceri si sa testeze propriile decizii de business.
Pentru inscrieri in cadrul proiectului puteti accesa site-ul www.profesionisti2020.ro, sectiunea inscrieri: https://www.profesionisti2020.ro/inscriere.
Proiectul este implementat de Asociatia Four Change are o durata de 12 luni, in perioada mai 2018 – aprilie 2019 si este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.