Impreuna impotriva izolarii varstnicilor din Romania!
Parteneri: Asociatia Four Change, Fundatia “Crucea Alb-Galbena din Romania” – Filiala Buzau
Perioada derulare: 19.06.2019 – 18.08.2021 (26 luni)
Contract finantare: Program Operational Capital Uman Nr POCU/436/4/4/126641
Valoarea totala a proiectului: 2.791.676,95 lei
Regiunea Sud Munteania: comunele Cosoba, Crevedia Mare din judetul Giurgiu si Bradeanu din judetul Buzau.
VARSTNICII IN UE SI ROMANIA:
Europa are cel mai inalt grad de imbatranire demografica fata de celelalte continente, atingand deja un stadiu critic. Cf Eurostat in 2017, 19% din populatia UE avea varsta de peste 65 de ani, cu 2,4% mai mult comparativ cu 10 ani in urma. In UE rata de dependenta a pers. varstnice a crescut cu 4,7 % in ultimul deceniu(de la 25,2 % in 2007 la 29,9 % in 2017).
Romania se confrunta cu aceeasi problematica demografica a UE (declinul populatiei totale, cresterea ponderii populatiei varstnice si a duratei medii a vietii, „imbatranirea demografica a batranilor”, feminizarea imbatranirii). Prognozele demografice arata ca vom asista in deceniile urmatoare la o expansiune rapida si masiva a populatiei varstnice, populatia de 60 de ani si peste urmand a creste de la 4,2 (2005) la 6,5 milioane(2050) (Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei, Ghetau, 2007). In 2012 pentru prima data in Romania ponderea populatiei varstnice, 65 de ani si peste (16,1%) a depasit ponderea populatiei tinere, 0-14 ani (15,8%) (CNPV,2014). In 2015 INS anunta ca in Romania traiesc peste 5,3 mil. de pensionari. In martie 2010, peste 2 mil. de pensionari din Romania se aflau sub nivelul minim de trai decent (38.4%), la fel 100% din pensionarii agricultori (CNPV, 2011). In 2015 situatia varstnicilor este similara – analiza CNPV arata ca 38% din varstnici au venituri sub medie sau mult sub medie.
Conform retelei SenioriNet, datele Eurostat 2012 arata ca desi peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza concret de aceasta. Studiile arata ca speranta de viata este semnificativ mai mare pentru varstnicii cu un grad ridicat de independenta. In majoritatea tarilor vestice ale UE, ingrijirea asistata la domiciliul varstnicului este utilizata pe scara larga, cu scopul de a reduce pe termen lung costurile de ingrijire medicala si sociala, si include servicii ca monitorizarea medicala si asistenta sociala in diferite situatii (CNPV, Ingrijirea de lunga durata a persoanelor varstnice, 2018).
Desi asistenta sociala s-a dezvoltat semnificativ in Romania, exista o slaba dezvoltare a serviciilor pentru varstnici, in special din mediul rural, comparativ cu alte categorii defavorizate de populatie (Calitatea vietii persoanelor varstnice din Romania,2014). Cu toate ca in jud Giurgiu exista peste 54.000 de persoane varstnice peste 65 de ani si 68% dintre acestea locuiesc in mediul rural, in momentul de fata sunt doar 2 servicii de ingrijire la domiciliu licentiate, unul derulat de DAS Giurgiu in orasul Giurgiu si unul derulat de catre Asociatia Four Change, in calitate de solicitant al prezentei cereri de finantare, in Com. Cosoba. (www.mmuncii.ro) In jud. Buzau exista doar 3 servicii de ingrijire la domiciliu licentiate, unul public derulat de DAS Buzau si 2 private derulate de: Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara Nehoiu in orasul Nehoiu si Fundatia Crucea Alb Galbena Buzau, Nici unul dintre serviciile de ingrijiri la domiciliu functionale in jud. Buzau nu este licentiat pentru mediul rural, acolo unde este cea mai mare nevoie de aceste servicii.
Datele Barometrului de Opinie Publica 2017 arata o implicare civica a varstnicilor si adultilor varstnici foarte redusa. 3,2% dintre respondenti au activat intr-un partid sau grupare politica, 3,5% au activat intr-o organizatie voluntara, 1,3% au purtat sau expus vreun ecuson sau sticker al vreunei campanii, 6,7% au semnat o petitie, 4% au participat la o demonstratie publica, 6,7% au incercat sa contacteze un om politic, un membru al guvernului, un parlamentar, 20,6% au incercat sa contacteze un angajat al unei institutii publice locale, judetene sau centrale, iar 11,8% au solicitat respectarea legii intr-un anumit context.
ANALIZA DE NEVOI REALIZATA IN CELE 3 COMUNITATI a evidentiat urmatoarele aspecte, similare celor 3 comunitati:
– PROBLEMELE DE SANATATE: varstnicii sufera de cel putin o boala cronica sau de patologii multiple, care ii impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice, au un nivelul scazut de constientizare privind drepturilor lor la servicii de sanatate si au acces dificil la serviciile publice de sanatate datorita distantei fata de cel mai apropiat medic si/sau spital, au un nivel ridicat de dependenta pentru indeplinirea nevoilor de baza (igiena personala, igiena locuintei, supravegherea alimentatiei, curatenie, cumparaturi, transportul apei potabile). Aceste cause contribuie la deteriorarea indicilor de sanatate in randul persoanelor varstnice din cele 3 comune.
– IZOLAREA SOCIALA: cel putin 1500 de varstnici din cele 3 comunitati traiesc singuri, in case izolate, cu acces minim la utilitati, fara sprijin fizic si emotional din partea familiei, fara sa fie constienti de riscurile la care se supun daca nu au o dieta adecvata patologiilor de care sufera, uneori fara resurse financiare suficiente pentru un trai decent. Problemele de sanatate reprezinta un obstacol pentru participarea persoanelor varstnice la viata sociala a comunitatii, iar retragerea acestora din viata sociala determina un sentiment de marginalizare, izolare, inutilitate si depresie, care agraveaza si mai mult starea sanatatii lor.
– RESURSE MATERIALE SI FINANCIARE LIMITATE: varstnicii au venituri mici, cei mai multi dintre ei beneficiind de pensia minima garantata in valoare de 640 de lei, venit complet insuficient pentru a asigura un nivel de trai decent.
Accesul limitat la servicii socio – medicale de specilitate contribuie la: degradarea psiho – somatica a persoanei in varsta, cresterea incidentei afectiunilor mintale, cresterea gradului de institutionalizare, cresterea gradului de dependenta a persoanei varstnice, cresterea numarului de zile de spitalizare pentru varstnici, cresterea costurilor cu ingrijirea acestora.
Totodata izolarea sociala contribuie la marginalizare si declansarea bolilor psihice. Pe termen lung, lipsa de adresarea a problemelor cu care se confrunta persoanele varstnice duce la scaderea calitatii vietii acestora si scaderea sperantei de viata.
Proiectul propune o paleta de ACTIVITATI CARE CONTRIBUIE LA SOLUTIONAREA NECESITATILOR SPECIFICE ale persoanelor din grupul tinta, dupa cum urmeaza:
- a) SERVICII SOCIO-MEDICALE de ingrijire la domiciliu adaptate nevoilor a 120 de beneficiari din Com. Bradeanu, care vor avea o diagnosticare precoce a patologiilor de care sufera, un nivel crescut de independenta, o sanatate fizica si psihica imbunatatita, capacitatea de a-si derula singuri activitatile zilnice, depasindu-si astfel situatia de vulnerabilitate.
- b) SERVICII SOCIALE de ingrijire la domiciliu corelate cu nevoile a 15 beneficiari din Com. Cosoba si 30 de beneficiari din Com. Crevedia Mare, prin intermediul carora persoanele varstnice isi vor incetini ritmul de degradare psiho – somatica, vor creste nivelul de interactiunea cu ingrijitoarele la domiciliu si prin consilierea oferita de asistentii sociali, crescand speranta de viata.
- c) IMPLICARE COMUNITARA prin participarea varstnicilor la Cluburilor Vocea bunicilor, contribuind la cresterea interactiunii dintre membri comunitatii si capacitatii acestora de a face fata unor situatii sociale problematice, de a identifica si solutiona problemele comunitatii, varstnicii devenind o resursa comunitara importanta. Creste nivelul participarii sociale active si demne a persoanelor varstnice prin implicarea acestora in viata comunitatii din care fac parte. Pe termen lung, varstnicii devin o resursa pentru comunitatile lor si se simt utili si apreciati, recapatandu-si stima de sine.
Context: Proiectul se adreseaza unui numar de 165 de persoane varstnice in situatii de dependenta si/sau in risc de excluziune sociala, dintre care 120 de persoane din Com. Bradeanu, Jud Buzau, 30 de persoane din Com. Crevedia Mare, Jud Giurgiu si 15 persoane din Com. Cosoba, Jud Giurgiu.
Persoanele din grupul tinta sunt de persoane varstnice in situatii de dependenta si/sau in risc de excluziune sociala, ce urmeaza a fi sustinute prin activitati concrete care sa conduca la depasirea situatiei de vulnerabilitate a acestora.
Cel mai grav afectate par sa fie: persoanele foarte in varsta (peste 85 de ani); varstnicii care traiesc singuri (celibatarii, vaduvii si divortatii); femeile in varsta (in particular celibatarele si vaduvele; varstnicii fara copii; varstnicii care sufera de afectiuni sau handicapuri grave; cuplurile in varsta in care unul dintre membri este grav bolnav.
Distantele mari din mediul rural, fac ca anumite activitati care presupun deplasarea persoanei varstnice catre dispensar, primarie, farmacie sau magazin sa nu poata fi realizate. Neindeplinirea acestor activitati poate duce la inrautatirea starii de sanatate fizica si psihica a persoanei varstnice si sa oblige persoana varstnica de a fi in situatii degradante si umilitoare.
Scopul proiectului: Obiectivul general al proiectul este facilitarea accesului la servicii socio – medicale integrate pentru 165 de persoane varstnice cu domiciliul in judetul Buzau, comuna Bradeanu (120 de beneficiari) si judetul Giurgiu, comunele Cosoba si Crevedia Mare (45 de beneficiari), in concordanta cu nevoile lor specifice, in vederea depasirii situatiei de vulnerabilitate si imbunatatirii calitatii vietii acestora.
Pachetul de servicii socio – medicale integrate de care vor beneficia cele 165 de persoane varstnice din judetele Buzau si Giurgiu, propus a fi creat in cadrul proiectului este direct ancorat la realitatea mediului rural din cele doua judete si corelat cu nevoile persoanelor varstnice.
Pe termen lung, se are in vedere cresterea calitatii vietii persoanelor din grupul tinta, prin furnizarea de servicii sociale si medicale adecvate nevoilor specifice.
Obiectivele specifice ale proiectului:
Ob S1. Cresterea numarului de servicii sociale si socio medicale de ingrijiri la domiciliu dedicate persoanelor varstnice din comunitatile rurale din Judetele Giurgiu si Buzau, in 3 luni de la demararea proiectului.
Persoanele varstnice din comunitatile rurale dezavantajate au acces limitat la servicii sociale sau socio-medicale adaptate nevoilor lor, ceea ce contribuie la accentuarea nivelului de degradare psihosomatica, singuratate, vulnerabilitate, saracie si risc crescut de institutionalizare.
Prin infiintarea de 2 noi servicii in cadrul proiectului in Comuna Crevedia Mare din judetul Giurgiu si in Comuna Bradeanu din Judetul Buzau si dezvoltarea serviciilor de ingrijiri la domiciliu din Comuna Cosoba Judetul Giurgiu, proiectul contribuie la cresterea sperantei de viata pentru varstnicii din comunitatile vizate, cresterea sanatatii fizice si psihice a acestora si cresterea gradului de independenta a varstnicilor.
Mai mult, fiecare beneficiar inclus in serviciile sociale nou infiintate sau dezvoltate isi va depasi situatia de vulnerabilitate, va dobandi un grad crescut de socializare, imbunatatindu-si pe termen mediu si lung calitatea vietii, ca urmare a interventiilor proiectului.
Ob S2. Cresterea sperantei de viata pentru 165 de persoane varstnice din Comuna Bradeanu, Judetul Buzau si Comunele Cosoba si Crevedia Mare din Judetul Giurgiu, care beneficiaza de servicii de ingrijiri la domiciliu sociale si socio-medicale integrate.
Cele 165 de persoane din mediul rural (120 din Comuna Bradeanu, Judetul Buzau si 15 din Comuna Cosoba, Judetul Giurgiu si 30 din Comuna Crevedia Mare Judetul Giurgiu) vor beneficia pe durata proiectului de servicii sociale si socio – medicale adaptate nevoilor lor, evaluate de catre personal specializat, conform planurilor individualizate de ingrijire. Astfel, cele 165 de persoane vor avea o sanatate fizica si psihica imbunatatita, se incetineste ritmul de degradare psiho – somatica a persoanei in varsta, prin interactiunea cu ingrijitoarele la domiciliu si prin consilierea oferita de asistentii sociali din cadrul proiectului, contribuind la cresterea sperantei de viata pentru varstnicii din cele 3 comunitati. Mai mult, dintre cei 165 de varstnici, peste 56% (93 de beneficiari, dintre care 9 in comuna Cosoba, 17 in Crevedia Mare si 67 in Bradeanu) isi vor depasi situatia de vulnerablitate ca urmare a sprijinul primit.
Ob S3. Cresterea nivelului participarii sociale active si demne a cel putin 100 de persoane vârstnice din cele 3 comunitati, care participa la activitatile dedicate Cluburilor Vocea bunicilor.
De cele mai multe ori, vastnicii se confrunta cu discriminare in comunitatile din care provin si sunt priviti ca o povara, atat pentru familie cat si pentru comunitate. Prin implicarea acestora in Cluburile Vocea bunicilor creste interactiunea dintre membri comunitatii, precum si capacitatii acestora de a face fata unor situatii sociale problematice, de a identifica si solutiona problemele comunitatii, varstnicii devenind o resursa comunitara importanta. Astfel, creste nivelul participarii sociale active si demne a persoanelor vârstnice prin implicarea acestora in viata comunitatii din care fac parte.
Dintre REZULTATELE previzionate
- 2 servicii sociale infiintate si licentiate;
- 45 de persoane varstnice beneficiare de servicii de ingrijire la domiciliu;
- 945 ore de consiliere sociala;
- 3 ingrijitoare la domiciliu angajate;
- 4260 de vizite ale celor 3 ingrijitori la domiciliu;
- 120 de persoane care beneficiaza de servicii socio-medicale de ingrijire la domiciliu;
- 690 vizite evaluare medicala cu medic;
- 5520 vizite cu asistenti medicali;
- 690 vizite kinetoterapeuti;
- 1200 de vizite de consiliere sociala;
- 11040 de vizite ale celor 7 ingrijitori la domiciliu;
- 3 Cluburi Vocea Bunicilor infiintate;
- 40 de varstnici implicati Photovoice in vederea identificarii de probleme la nivelul comunitatilor lor;
- 3 expozitii fotografice organizate;
- 3 grupuri de initiativa la nivel local organizate;
- 165 de varstnici cu un nivel ridicat de implicare in comunitate;
- reprezentantii a cel putin 3 autoritati publice mai informati cu privire la impactul actiunilor comunitare asupra varstnicilor.
EFECTELE POZITIVE ale implementarii proiectului:
- a) Serviciile de ingrijire la domiciliu oferite celor 165 de varstnici vor contribui in mod direct la cresterea sperantei de viata pentru acestia.
- b) Se incetineste ritmul de degradare psiho – somatica a persoanei in varsta, prin interactiunea cu ingrijitoarele la domiciliu si prin consilierea oferita de asistentii sociali din cadrul proiectului.
- c) Cei 165 de varstnici vor avea o sanatate fizica si psihica vizibil ameliorata prin intermediului serviciilor integrate de ingrijire la domiciliu, conform planului individual de interventie.
- d) Scade considerabil gradul de institutionalizare al varstnicilor dependenti prin oferirea de servicii socio – medicale la domiciliul acestora.
- e) Scade incidenta afectiunilor mintale suferite de persoanele varstnice prin furnizarea de servicii sociale in propriile locuinte, intron mediu familiar, cu care persoana varstnica este obisnuita.
- f) Scad considerabil costurile privind ingrijirea persoanei varstnice, comparativ cu costurile aferente institutionalizarii acesteia.
- g) Se reducere numarul de zile de spitalizare a persoanelor vârstnice dependente implicate in cadrul proiectului.
- h) Participarea varstnicilor la activitatile derulate in cadrul Cluburilor Vocea bunicilor contribuie la depasirea situatiei de vulnerabilitate in care se afla grupul tinta, prin cresterea nivelului de interactiune dintre membri comunitatii, cresterea capacitatii acestora de a face fata unor situatii sociale problematice, de a identifica si solutiona problemele comunitatii.
- i) Creste nivelul participarii sociale active si demne a persoanelor vârstnice prin implicarea acestora in viata comunitatii din care fac parte.
- j) Se obtine un grad mai ridicat de independenþa a persoanelor varsntice in cele 3 comunitati rurale;
- k) Comunitatea are un nivel ridicat de constientizare cu privire la importanta evitarii institutionalizarii persoanelor varstnice dependente.
Pe termen lung, la nivel comportamental, demersurile realizate la nivelul grupului tinta al proiectului, contribuie la crearea unui mediu social echitabil si sustenabil pentru generatia varstnica, astfel incat acestia sa beneficieze de o batranete demna in propia locuinta. Mai mult, cele 3 comunitati incluse in proiect, vor deveni modele de bune practici in judetele Giurgiu si Buzau si vor contribui in mod activ la dezvoltarea serviciilor sociale si medicale din comunitatile locale.