Antreprenoriatul rural – Dezvoltare sustenabila a comunitatii din Regiunea Sud Muntenia
Prin intermediul proiectului, a fost facilitat accesul la cursuri adaptate nevoilor de formare pe piata muncii, astfel incat, persoanele cuprinse in programele sa detina atat abilitati relevante pentru piata muncii sau pentru propria afacere, dar si sa investeasca in dezvoltarea comunitatii. Astfel, 350 de persoane din mediul rural giurgiuvean au participat la cate doua cursuri de formare profesionala de scurta durata precum Competente informatice si Competente civice sau Contabilitate si Competente antreprenoriale.
De asemenea, peste 40 de persoane somere, inactive sau care se ocupau cu agricultura de subzistenta au reusit sa isi gaseasca un loc de munca datorita programului integrat la care au participat. Acesta a presupus informarea beneficiarilor cu privire la piata muncii din Judetul Giurgiu, consilierea acestora privind gasirea si pastrarea locului de munca, formare profesionala adaptata nevoilor fiecaruia si nu in ultimul rand medierea muncii.
Mai mult, in cadrul proiectului s-a derulat concursul cu premii “Creștem afaceri pentru sate mai bogate – premii pentru cele mai competitive planuri de afaceri”. 10 beneficiari ai proiectului care au urmat cursurile de Competente antreprenoriale au primit cate un premiu de 9000 de lei pentru a-si deschide propria afacere. Astfel, au fost infiintate 10 firme noi in Judetul Giurgiu, si au fost create 16 locuri noi de munca.
Proiectul are un caracter inovator din mai multe perspective: a fost realizat intr-o regiune care a beneficiat de foarte putine proiecte de dezvoltare a resurselor umane, cursurile de formare realizate in cadrul proiectului au contribuit atat la dezvoltarea abilitatilor locuitorilor dar si la stimularea acestora de a fi mai activi la nivel comunitar.
Justificarea interventiei:
Judetul Giurgiu se afla situat intr-o regiune preponderent agricola iar statisticile arata ca mai mult de jumătate din populatie este activă în agricultura de subzistentă. Prin intermediul proiectului a fost facilitat accesul la cursuri adaptate nevoilor de formare astfel incat persoanele cuprinse in programele proiectului sa detina atat abilitati relevante pentru piata muncii sau pentru propria afacere dar si sa investeasca in dezvoltarea comunitatii.
Proiectul s-a adresat unui numar de 432 persoane cu domiciliul in mediul rural, dintre care:100 de persoane inactive, 150 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, 50 de someri tineri cu varsta intre 16-24 ani, 40 de someri de lunga durata, 70 de persoane ocupate in agricultura de subzistenta, 10 manageri si 12 angajati din mediul rural, care au beneficiat de sesiuni de informare si constientizare privind oportunitatile de ocupare si participare la formare.
Proiectul a contribuit la obtinerea unei palete largi de beneficii pentru participanti, printre care: cresterea numarului de persoane informate si constientizate cu privire la oportunitatile de ocupare, prin participarea a cel putin 432 de persoane in cadrul campaniei de informare, cresterea numarului de persoane care beneficiaza de formare profesionala prin formarea a 315 persoane; cresterea numarului de persoane angajate, prin angajarea a 39 persoane care au fost certificate in cadrul programului de instruire; cresterea sustenabilitatii economice la nivel local prin stimularea antreprenoriatului a 100 persoane din GT si sustinerea infiintarii a 10 intreprinderi in cadrul competitiei Antreprenoriat rural, cresterea numarului de femei certificate, prin certificarea a minim 60% din absolventi.
Rezultatele proiectului:
- 432 de persoane (persoane in cautarea unui loc de munca, someri inclusiv someri tineri si someri de lunga durata,persoane ocupate in agricultura de subzistenta, manageri si angajati in mediul rural) au participat la 18 sesiuni de informare in satele din judetul Giurgiu. In cadrul sesiunilor au fost furnizate informatii privind piata de munca locala, situatia economiei locale si oportunitatilor pentru anumite domenii, oportunitatile de auto-ocupare, avantajele ocuparii fata de traiul din economia informala sau de subzistenta.
- Au fost organizate cursuri de instruire pentru 315 persoane in domeniile contabilitate primara, administrarea afacerii, folosirea calculatorului si competente sociale si civice
- Au fost elaborate planuri de cariera individuale pentru 315 persoane care sa ofere o perspectiva aprofundata asupra relationarii abilitatilor personale cu cerintele pietei muncii
- 20 de sesiuni a cate 3 ore de consiliere vocationala in vederea ocuparii. Absolventii certificati care nu au un loc de munca au fost consiliati in vederea angajarii.
- Au fost dezvoltate 100 de planuri de afaceri pentru 100 de idei de antreprenoriat propuse de persoane din mediul rural
- Au fost premiate cele mai bune 10 planuri de afaceri a cate 9000 lei fiecare
Materiale realizate in cadrul proiectului:
- Prezentarea celor 10 afaceri infiintate in cadrul proiectului
- Pliant “Crestem afaceri pentru sate mai bogate”
- Brosura ” Ne angajam mai usor!”
Proiectul „Antreprenoriatul rural – dezvoltarea sustenabila a comunitatii din regiunea Sud Muntenia”, este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Investeste in oameni!, Axa Prioritara nr 5 „Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Interventie nr 5.2 „Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale”.